Eksamensangst og præstationsangst

Aktuelt: Billig hjælp til fobi

Vil du have billig hjælp til angst for at køre/tunneler/broer/snævre rum/højder, angst for dyr, blod, nåle eller kaste op?
Så kan du deltage i et lille forskningsprojekt og modtage 3 sessioner for kun 750,- kr ialt. NB: det er metakognitiv terapi uden hypnose.


Certificeret hypnoterapeut og metakognitiv terapeut Kim Oechsle
Effektiv og tryg terapi, efter behov, ikke faste forløb. Se anmeldelserne.

Hypnoterapi kan hjælpe mod præstationsangst ved eksamen, samtaler, fremlæggelser på uddannelse og job. Mange tror angst for at præstere eller holde tale er en del af deres personlighed, men det er en angst der er lært tidligere i livet. Det kan heldigvis fjernes eller afhjælpes med træning af situationerne i hypnose. Tankerne er ofte en del af angsten, her er metakognitiv terapi en meget effektiv hjælp.

Hypnose som behandling af præstationsangst og eksamensangst

Nederst kan du se en video, hvor du kan prøve hypnose til at dæmpe uro og angst og forbedre præstation samt give dig mere motation til at gennemføre.

Se hypnose-video til bedre præstation uden uro

Eksamensangst og præstationsangst

Det er helt naturligt at være nervøs før eksamen, præsentationer på arbejdet og andre præstationer. Det er en del af at ‘være på’ og kan give den ekstra energi der skal til for at yde noget ekstra i en presset situation.

De fleste professionelle der jævnligt optræder for andre vil slet ikke undvære den lille ekstra gejst, det giver at være spændt og lidt nervøs. Det der kaldes “den gode stress” er en tilpas mængde af stress-hormoner, især cortisol. Det skærper koncentrationen og gør at man tænker og reagerer hurtigere.

Når nervøsiteten bliver for meget - kamp, flugt eller spil død

Men tager nervøsiteten overhånd eller der opstår angst-symptomer kan det blive for ubehageligt og ligefrem hæmme præstationen. Så overtager den mere primitive følelseshjerne (den emotionelle hjerne) styringen. Hjernen skaber følelsen af angst for at styre én til at komme væk fra det, den mener er en farlig situation. Det er en flugt-reaktion. Alternativt kan man få en kamp-reaktion, hvor hjernen ruster én til at kæmpe sig ud af situationen.

Begge typer reaktioner gør at kroppen trækker blodet væk fra de mindre muskler i hænder og fødder og istedet over i de store muskler i bryst, overarme og ben. Tarmfunktionen nedprioriteres, blodtryk og puls sættes i vejret. Man får tunnelsyn.

Hjernen kan også finde en mere primitiv reaktion frem - nedlukning eller “spil død”. Her forsvinder al energi fra kroppen og man føler at det hele lukker ned.

Det er helt almindelige angst-reaktioner som vi også ville føle, hvis vi stod overfor et farligt dyr i naturen. Men som altså også kan udløses når vi “bare” skal optræde overfor andre mennesker.

“Hej, jeg opsøgte Kim for at overkomme en præstationsangst som forhindrede mig i at præsentere mig selv optimalt til Jobsamtaler. En session ved Kim betød at jeg gik fra at være virkelig nervøs til ligefrem at glæde mig til at skulle til Jobsamtale. Ret vildt, synes jeg! Så mange tak Kim. Ud over at jobsamtalen gik godt, så var det også en virkelig god oplevelse hos Kim ved selve sessionen. Han er meget indragende og det gør at man let bliver tryg i hans selskab. Så jeg kan kun anbefale dig at opsøge Kim hvis du har oplevelser hvor du synes du opføre dig uhensigtsmæssig. Ændre på det i dag og vent ikke til i morgen. God fornøjelse! Mvh Trine”
— Trine Josiassen

Læs flere anmeldelser

Angsten er ofte værst inden man går på

Du har sikkert oplevet, at angst for eksamen eller en anden præstation var værst inden selve præstationen. Aftenen eller natten før eller i de sidste minutter inden. Selvom præstationen senere går godt, vil mange gerne slippe for det voldsomme ubehag, man har inden.

Faktisk så viser netop dette, at angsten jo opstår pga vores tanker og forestillinger. Angsten skyldes faktisk ikke selve den situation, vi skal præstere i.

Det viser også, at det er muligt at ændre på præstationsangst ved at ændre på hjernens helt ubevidste forestillinger.

Angst for at holde tale for en gruppe

Angst for at optræde eller holde tale er faktisk den mest almindelige “fobi”. En forklaring kan være, at det ligger dybt i os mennesker at man skal være en del af en “stamme” - og at falde udenfor gruppen kunne i tidernes morgen være fatalt. Derfor føler vi instinktivt at det er hele vores liv, der er på spil, når vi står overfor en gruppe og skal “dømmes” af gruppen.

Det er også en af forklaringerne på, hvorfor vi respekterer skuespillere og sangere, fordi de er i stand til at præstere på trods af presset. Og grunden til at vi reagerer så følelsesmæssigt, når det går galt for nogle, som f.eks. de tidlige runder af X-Factor eller når onklen holder en pinlig tale til familiefesten.

Søg hjælp mod angst for præstation og eksamen

Hvis du lider af angst for præstationer i så høj grad, at det hæmmer dig eller begrænser dig, kan der være god grund til at få hjælp. Den irrationelle angst kan fjernes, så du kan blive tryg ved at holde taler, gå til eksamen, jobsamtaler eller lignende.

Præstationsangst er ikke noget du bare skal leve med!

Hjælp mod præstationsangst 1: acceptér følelsen

Som udgangspunkt bør du acceptere følelsen af at være lidt nervøs og være glad for at kroppen reagerer som den skal. En dyb og rolig vejrtrækning helt ned i maven kan bruges til at fortælle kroppen, at der ikke er fare på færde. Det er ofte nok.

En vigtig pointe er dog, at du ikke skal indånde mere luft end du har brug for. En dyb vejrtrækning betyder bare, at du lader luften komme ned i maven (eller rettere, den nederste del af lungerne). Når man er nervøs har man nemlig tendens til at trække vejret overfladisk - kun lige ned i lungerne og op igen.

Hjælp mod præstationsangst 2: fortæl andre, hvordan du har det

Eksamens- og præstationsangst forværres kun af, at man forsøger at skjule det men samtidig har en klar fornemmelse af at “alle kan se det”. Hvis først man åbent erkender, at man er nervøs, ryster eller rødmer, fungerer det faktisk ofte som en ventil, der kan lukke lidt af den overskydende “luft” ud og dæmpe angsten.

Derfor kan jeg hjælpe dig med mine hypnoterapeutiske metoder

Hypnoterapi kan bruges på mange forskellige måder til at afhjælpe voldsom nervøsitet eller præstationsangst. Det kan bruges til at analysere de tanker og følelser, der opstår i situationen og kan hjælpe med at afdække, om der ligger en særlig grund bag.

Men som udgangspunkt starter jeg med det du oplever i din krop - og så ændrer vi sammen på det.

Jeg bruger ikke kun hypnose, men kombinerer forskellige metoder.

Tankerne og dine tankemønstre omkring din præstation vil ofte være vigtige at bearbejde med metakognitiv terapi. Hypnose og hypnoterapi giver ro, tryghed og mentale redskaber til at kunne præstere.

Under hypnose kan desuden jeg hjælpe med at finde frem til dine indre ressourcer og energi som kan styrke dig i pressede situationer.

Vi bruger også mental træning af de konkrete situationer - så din hjerne har faktisk oplevelsen af at prøve at være i de situationer og opleve at det går godt.

Derudover integrerer jeg ofte NLP og kropsbaserede terapiformer som f.eks. åndedrætsteknik for at ruste dig bedst muligt.

På den måde får du bearbejdet og ændret de uhensigtsmæssige kropslige reaktioner såvel som de tankemønstre, der opstår udenfor bevidstheden og istedet give ro i sindet. Så får du kontrollen tilbage og nervøsiteten sænkes til et naturligt leje.

Lider du af eksamens- og præstationsangst kommer du let til at bruge alt for meget energi på at undertrykke angsten eller at undgå situationer hvor det optræder. Både før, under og efter din præstation. Ved at bruge energien fra dine ressourcer kan du ikke bare få ro, men også bruge den ekstra energi til at præstere meget bedre. Og ikke mindst at få det bedre.

Læs mere om angst og fobier.

Gratis hypnosevideo til bedre præstation og motivation

Se den gratis video med guidet selvhypnose som kan dæmpe uro, angst og nervøsitet ved præstation, give dig mere motivation og forberede dig mentalt.

Hypnose på video er naturligvis ikke det samme som at sidde overfor mig i virkeligheden, men det kan give dig et indtryk af, hvordan det foregår.