Krop og sind

Krop og sind kan ikke adskilles

Vores sundhedssystem er opbygget efter fysiske og psykiske sygdomme. Det er så indgroet i vores måde at tænke på, at vi til daglig betragter dem som adskilte. Vi går til lægen hvis vi har smerter og vi går til psykolog hvis vi har svært ved at styre tanker og følelser.

Men krop og sind kan ikke adskilles - de påvirker hinanden i begge retninger. Det er derfor vigtigt selv at tænke på, om ens fysiske symptomer kan skyldes andre omstændigheder som stress, sorg, lavt selvværd og lignende.

Og samtidig vide, hvor meget kroppen kan hjælpe med at regulere ens psykiske tilstand.

Sindet påvirker kroppen

Alligevel ved alle fra deres egen oplevelse, at sindet kan påvirke hvordan kroppen har det. Alene det at være nervøs før en eksamen, en køreprøve eller en jobsamtale har de fleste prøvet.

Nervøsiteten kan mærkes fysisk. Det er individuelt præcis hvad man mærker og det kan i princippet være overalt i kroppen.

Det er ofte forbundet med følelser i maven, brystet og halsen. Nogle kender det som “sommerfugle i maven”. Det er også meget almindeligt at opleve varme eller kulde, sved og forskellige former for fysiske fornemmelser som sitren, spændinger, trykken osv. Når det er meget voldsom nervøsitet og uro kan man endda føle smerter.

Det skyldes, at sindet er i stand til at aktivere nervesystemet, som igen er forbundet med hele kroppen.

Sorg kan også opleves meget fysisk, og faktisk kan man på hjernescanninger se at det er nogle af de samme områder i hjernen, som aktiveres under stærke negative følelsesmæssige påvirkninger, som når vi oplever fysisk smerte.

Negative langtidskonsekvenser

Når sindet påvirker kroppen negativ i længere perioder, får det naturligvis også langtidskonsekvenser. En dansk undersøgelse af mennesker med bipolar lidelse og skizofreni viser f.eks. at de har generelt dårligere helbred og dør 10-20 år tidligere end gennemsnittet.

Kroppen påvirker sindet

Det siger sig selv, at kroppen også kan påvirke hjernen og sindet i nogle sammenhænge, f.eks. er det vigtigt at spise sundt. Det er vigtigt at få sin søvn.

Andre sammenhænge er måske ikke så oplagte, eller også er de så hverdagsagtige, at vi helt glemmer dem, eller ikke regner dem for noget særligt. At dyrke motion ved at gå, løbe, cykle osv påvirker sindet positivt. Motion medfører at kroppen producerer en lang række hormon- og signalstoffer, som gør os lykkelige og skaber velvære: endorfiner, som er kendt som et “lykkehormon” og hormonerne serotonin og dopamin, som begge er en del af hjernens belønningssystem.

Berøring af huden sender oxitocin, også kendt som kærligheds-hormonet rundt i kroppen.

Krop sind terapi - hypnotiseret.dk

Vejrtrækning

Vejrtrækning er en af de mest effektive måder at regulere sit eget nervesystem på.

Hypnose og mentaltræning

Med hypnose giver man suggestioner, som direkte er tænkt til at påvirke hjernens oplevelse. Forskellige suggestioner kan påvirke forskellige dele af hjernen - og det påvirker dermed også kroppen. Det er bla derfor, hypnose er så effektivt til at skabe afslappelse og velvære.

Man udnytter, at hjernen gennem sine forestillinger oplever at “være” i en bestemt situation. F.eks. ved at forestille sig at være i et dejligt varmt bad, at svæve vægtløst, at stå i en grøn skov og dufte til blomster eller at være omgivet af mennesker, der elsker og støtter én.

Med mentaltræning lærer man systematisk sin hjerne nye mønstre og reaktioner, så det bliver en vane og bliver integreret i ens normale funktion.

Hvad med bevidstheden?

Sindet er ikke helheden - hjernen rummer mange forskellige processer. Sindet er en af dem. Vi har en bevidsthed som en del af sindet. Så er der dele der er helt underbevidste men også processer der ligger imellem. Og vi har en metabevidsthed som fortæller os noget om hvad der foregår i bevidstheden.

Man kan træne sin metabevidsthed og opmærksomhed og opdage mange flere af de processer, der foregår. Det er faktisk en af årsagerne til at mindfulness og metakognitiv terapi virker.

Hvis du er interesseret, kan du læse mere i min bog DU er en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP.

Krop-sind metoder

Når krop og sind hænger så tæt sammen er det oplagt at udnytte den viden og de mange forskellige teknikker både under terapi og i sit liv efterfølgende.

Jeg anvender derfor flere af disse sammen med mine klienter. Læs mere om de enkelte metoder herunder.


BSAFE - separer tanker, følelser og kroppens sanser

kategori metoder

BSAFE er en effektiv metode mod overvældende følelser som angst, tankemylder, lavt selvværd, vrede og meget mere. Bliv mere robust, oplev verden uden filter, bliv klogere på dig selv og gør dig fri med BSAFE. Forestil dig en truende situation Forestil dig, at du som fodgænger er på vej over en vej men pludselig opdager at en bil kommer imod dig i høj fart. Det ser ud, som om bilen vil ramme dig, men bilens chauffør bremser op, undviger og kører udenom dig i sidste øjeblik mens du hører en stemme råbe “IDIOT!

Læs videre

Metakognitiv terapi i Aarhus mod stress, angst, depression

kategori metoder

Hvad er metakognitiv terapi - en definition? Metakognitiv terapi Metakognitiv terapi (**MCT**) har til formål at ændre problematiske tankeprocesser gennem indsigt i konsekvenserne af tankerne samt øvelser i at styre tanker og opmærksomhed. Metakognitiv betyder "over" det kognitive, altså over tanker. Det handler at blive bevidst om sine "tanker om tankerne", altså de overbevisninger der gør, at man tænker på bestemte måder eller den måde man opfatter sine tanker på.

Læs videre

Metakognitiv hypnoterapi i Aarhus

kategori metoder

Metakognitiv hypnoterapi - når tankerne kontrollererer én Metakognitiv hypnoterapi kombinerer hypnoterapi med metakognitiv terapi. Hypnose kan bruges til at vise hvilken magt, tanker kan have og til at lægge mere vægt på positive tanker. Hypnose og mindfulness kombineret med metakognitiv terapi giver indsigt og praktiske værktøjer til hvordan tankerne kan bruges mere konstruktivt. Dette supplerer den metakognitive metode som både drejer sig om at lægge mindre vægt på sine tanker og at reducere gentagne, negative tanker.

Læs videre

Åndedræt og vejrtrækningsøvelser

kategori krop-sind

Åndedrættet er din vigtigste kropsfunktion! Hav respekt for den og træk vejret optimalt! Jeg anvender de bedste vejtrækningsøvelser med mine klienter til at skabe ro, afklaring, fokus og ny energi. Vejrtrækning Åndedrættet er den allervigtigste af vores kropsfunktioner. Du kan undvære mad i nogle uger Du kan undvære vand i et par dage Du kan kun undvære ilt i få minutter Hjernen holder konstant øje med, om kroppen mangler noget - og da ilt er en forudsætning for at holde både hjernen og kroppen igang, er den konstant opmærksom på de mindste ændringer i åndedrættet.

Læs videre

Afspænding

kategori metoder

Afspænding er metoder til at finde ro i hovedet og ro i kroppen. Afspænding Afspænding er noget af det, vi først glemmer, når vi bliver presset eller måske ligefrem bliver stressede. Naturen har udstyret os med et behov for søvn, men søvn giver ikke altid nok afspænding og afslapning, specielt hvis vi drømmer voldsomt. Vi burde lære det i skolen eller have udleveret en “håndbog i afspænding”, når vi bliver født.

Læs videre

Hjernetræning med Open Focus

kategori open focus

Open Focus Lær at bruge din hjerne bedre! Open Focus er en metode til at træne sin hjerne til at skifte mellem forskellige typer opmærksomhed. Det er effektivt til at reducere smerter og stress, få mere overskud og til at optimere den måde, man bruger sin hjerne på. Jeg er certificeret Open Focus træner fra Princeton Biofeedback Center, USA. Jeg anvender Open Focus bla til reduktion af kroniske smerter og smertefulde følelser, til stressreduktion.

Læs videre

Kim Oechsles bog DU ER en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP

Læs om Kim Oechsles bog DU ER en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP.

Læs videre