Angst for klovne - klovnefobi eller coulrofobi

Hypnoterapi som behandling mod angst for klovne - klovnefobi eller coulrofobi

Angst for klovne, coulrofobi, kan være meget generende, men viser bare at hjernen fungere som den skal: den beskytter én mod noget, der fejlagtigt tolkes som farligt, selvom fornuften siger noget andet. Angst for klovne kan afhjælpes med hypnose og hypnoterapi.

Angst for klovne kaldes for coulrofobi, altså klovnefobi. For andre kan det virke helt uforståeligt, at man reagerer så stærkt på en figur som egentlig er rar, sjov og børnevenlig.

Årsagen til klovnefobi kan være mange. Hvis man har haft en oplevelse, som hjernen har forbundet med en farlig situation vil man senere opleve frygt, når man kommer i samme situation. Når vi oplever frygt, er vores helt naturlige reaktion selvfølgelig at flygte. Det er den bedste beskyttelse i naturen. Frygten er derfor vores hjernes naturlige måde at beskytte os på, så vi ikke gør noget dumt ved at gå tilbage til noget der er farligt.

Det er vel at mærke ikke noget, vi er særligt bevidste om, for det er nogle helt grundlæggende mekanismer i hjernen, som alle dyr har. Langt væk fra de mere avancerede tanke-funktioner vi mennesker render rundt med.

Nederst kan du se en video, hvor du kan prøve hypnose mod angst.

Se hypnose-video mod angst

Fobier fra barndommen

Mange fobier grundlægges i barndommen, og eftersom klovne kan have en mimik der er svær at tolke for et barn, kan mange klovne-fobier forklares ved at man som barn har oplevet at en klovn var “mærkelig”. Hvis det ovenikøbet skete i en utryg situation som ikke er blevet bearbejdet ordentligt bagefter, kan man være så uheldig at det udvikler sig til en fobi.

Typisk vil det have været en situation, hvor man ikke har kunnet reagere med hverken at flygte eller kæmpe, dvs at “gøre noget”.

Hypnose fjerner klovnefobi, coulrofobi, angst for klovne. Lille pige med klovnenæse og hat kigger op.
Klovne er ikke rigtigt farlige, selvom hjernen kan have fået den opfattelse ved en fejl. Læs om negativ spontanhypnose.

Negativ spontanhypnose

Det der sker i en sådan situation kan ses som en form for negativ selvhypnose, hvor hjernen på et splitsekund lærer at “det her er farligt”. Den danske læge og hypnoterapeut Jens Jørgen Gravesen har kaldt fænomenet negativ spontanhypnose.

Èn historie fortæller om en pige, der uheldigvis var kommet ind i stuen mens forældrene så en uhyggelig Stephen King filmatisering med en uhyggelig klovn. Efter episoden udviklede hun en frygt mod klovne som blev ved op i hendes voksenliv.

Hypnoterapi mod klovnefobi

Som voksen blev klovnefobien fjernet under hypnoterapi. Der er sjældent en så klar sammenhæng mellem klovnefobien og en bestemt episode. Hvis der er, giver det dog mening at bearbejde hændelsen.

Nogle terapeuter leder altid efter sådanne årsager, men det gør jeg ikke.

Andre går efter gradvist at vænne én til at komme i nærheden af det, man frygter. Det kaldes eksponering og lærer hjernen, at der i den frygtede situation ikke behøver ske noget farligt, altså at der er et alternativ. Den metode bruger jeg heller ikke.

Siden årtusindskiftet har nogle terapiformer i højere grad brugt hukommelses rekonsolidering"*. Det betyder bare, at man ændrer på det, hjernen tidligere har lært. Dvs at hjernens ubevidste læring ændres. Det er den effekt, jeg forsøger at opnå med mine metoder.

BSAFE og hypnose mod klovnefobi

Det vigtigste er at få ændret det, som fobien gør ved én i nutiden, så vi starter med at afklare, hvad der sker. Frygten vil altid kunne mærkes et sted i kroppen.

Nogle lægger dog kun mærke til deres egne tanker og overbevisninger, og tænker måske er “klovne er uhyggelige”, “ulækre” eller lignende. Fordi frygten lurer nedenunder, når man slet ikke at lægge mærke til at der faktisk også var en kropslig reaktion.

Når man mærker efter, vil man ofte opdage at der også er f.eks. sved, åndedrætsbesvær, trykken eller lignende ubehag i kroppen. Disse reaktioner bliver af hjernen koblet sammen til tanker i form billeder og ord. Tilsammen udgør de hjernens totale oplevelse af situationen.

Ved at bearbejde de enkelte dele af oplevelsen for sig, bliver det muligt at ændre grundlæggende på reaktionen. Det er grundtanken i BSAFE. Man er tryg imens man arbejder med fobien.

Metakognitiv terapi til de negative tankespiraler

Man har tit mange tanker omkring klovne som handler om at undgå og planlægge sig ud af at komme i nærheden af dem. Det er disse negative tankemønstre man arbejder med i metakognitiv terapi. Det fungerer godt sammen med hypnoterapien.

At kombinere disse metoder er princippet bag min måde at behandle klovnefobi og andre former for angst. Det er meget effektivt.

Det kan gøre dig i stand til at nyde at blive underholdt af klovne igen, ligesom alle andre. Og måske endda synes at de er sjove?

Læs mere om fobier og angst.

Gratis hypnosevideo mod angst

Prøv den gratis video med guidet selvhypnose mod angst. Videoen kan bruges til alle typer af angst og situationer, idet den tager udgangspunkt i det, du har angst for.

Hypnose på video er naturligvis ikke det samme som at sidde overfor mig i virkeligheden. Her ville vi i forsamtalen komme ind på situationer specifikt for dig. Jeg bruger også metoden BSAFE til at arbejde med angst, og generelt ville vi tale sammen undervejs. Det kan vi af gode grunde ikke på video.

Alligevel kan videoen her give dig et indtryk af, hvordan hypnose foregår - og dæmpe din angst.