Tankemylder og angst for tanker om sygdom, ulykke, død og handlinger

Hypnoterapi mod tankemylder og angst for tanker om sygdom, ulykke og død

Når tankerne løber løbsk eller man har nogle tanker, som man selv bliver bange for. Vi kender det som dødsangst men det kan også være tanker om hvad der kunne ske i en fremtidig situation, der nogle gang kan løbe af sporet i tankerne.

Jeg kan hjælpe mod tankemylder og angst for tanker, med min kombination af hypnoterapi og mentaltræning baseret på den psykologiske illusionsmodel.

Nederst kan du se en video, hvor du kan prøve hypnose mod angst.

Se hypnose-video mod angst

Tankemylder

De fleste mennesker har oplevet tankemylder og at tanker om noget der måske sker i fremtiden, kan gøre en bange, nervøs eller bekymret. Vores hjerner er bygget til at forsøge at forudsige, hvad der kommer ske - og at tage forholdsregler, så vi ikke kommer i fare.

Allerede mens man tænker det, aktiverer tankerne følelser, fordi hjernen allerede begynder at forudsige, hvordan vi kommer til at have det i den tænkte fremtid.

Når tanker gør én bange

Selvom det er naturligt at bekymre sig om fremtiden, kan disse bekymringstanker hos nogle mennesker komme til at fylde alt for meget. Man kalder det at ruminere, når tankerne kører i ring. Det kan du lære mere om under depression og tristhed. Andre oplever at selve tankerne om “hvad kan der ske” simpelthen er så uhyggelige og skræmmende, at selve tanken er uudholdelig.

Endelig oplever nogle mennesker at de tænker frygtelige ting om at gøre noget, som de aldrig kunne finde på at gøre i virkeligheden.

Bange for sygdom - hvad hvis…?

Tankerne kan f.eks. kredse om sygdom - hvad sker der, hvis jeg får en alvorlig sygdom som kræft, sclerose, hjernesvulst osv? Aktuelt kan det være angste tanker om corona-virusen, covid-19. Selvom man med sin fornuft ved, at det er usandsynligt, kan man blive så bange for tanker om egen sygdom, at det i sig selv er et problem.

“Dødsangst - Pist væk. Jeg har i flere år lidt af dødsangst, og tænkte dagligt på døden. Jeg vågnede flere gange om ugen og følte jeg skulle dø. Det er noget der kom efter min skilsmisse 2014. Jeg har prøvet flere ting for at komme af med min dødsangst. Jeg har tit tænkt på at prøve hypnose og fandt frem til Kim. Efter bare en enkelt behandling på 1 1/2 time er min dødsangst helt væk. Jeg tænker heller aldrig mere på døden i min hverdag. Det er fuldstændig fantastisk, ja magisk, at det kan lade sig gøre. Jeg er DYBT taknemmelig og meget glad. Jeg kan på det varmeste anbefale Kim og hypnose :-)."
— Mette Andersen

Angst for ulykker og død

Angst for at der kan ske noget ubehageligt eller forfærdeligt - at miste job eller få dårlig økonomi, at komme ud for en ulykke, overfald, død osv er meget udbredt. Igen, bekymringerne og forholdsreglerne er almindelige og fornuftige - men det er ikke meningen, at tankerne skal fylde så meget, at de bliver til et problem. Når tanken i sig selv giver angst, bør man reagere.

Bange for at gøre sig selv eller andre fortræd

Der er stor forskel på bevidst at ville skade sig selv eller andre - og så at have en flygtig tanke om at gøre det. Hvis man har bevidste tanker om det, bør man søge hjælp med det samme, idet man formentlig er fanget i et spind af tanker og overbevisninger, som virker ægte nu, men som er forkerte og som man ikke ville have på et andet tidspunkt i sit liv. Eller som en anden person i samme situation ikke ville have.

Her taler vi om de tanker, der dukker op - og som handler om at skade sig selv eller andre, men hvor man samtidig ved og føler at man ikke ville handle på det. Og disse tanker skræmmer én.

Tanker har deres eget liv

Vi oplever mange illusioner, skabt af vores hjerne. En af illusionerne er, at vi kan kontrollere vores egne tanker 100%. Vi kan ikke kontrollere hvilke tanker, der dukker op. De er der bare lige pludselig. Omvendt så kan er vi heller ikke slaver af vores tanker - for når vi bliver bevidste om en tanke, altså når vi lægger mærke til den, har vi et valg. Vi kan følge tanken eller lade den være.

Tankerne er måske bare nogle af de mange processer, der foregår i hjernen og tankerne skabes uden for vores bevidsthed. Bevidstheden er stadig noget af det, forskningen har sværest ved at forklare. Men bevidstheden kan beskrives som den proces, der oplever tankerne.

En god sammenligning er det at blinke med øjnene. Det meste af tiden foregår det helt ubevidst. Dine øjne blinker af sig selv, når det er tid til at fugte øjnene. Du kan blive opmærksom på, hvornår du blinker. Og du kan også tage kontrollen og blinke, når du vil. Hvis du holder op med at fokusere på at blinke, sker det igen helt automatisk. Hvis du vil lade være med at blinke, kan du holde den i lang tid - men til sidst kan du ikke undgå, at øjnene blinker af sig selv.

“I forbindelse med jeg skulle opereres var jeg meget bange. Jeg fik en session hos Kim få dage inden, fordi jeg var så bange at jeg overvejede at aflyse operationen - så jeg var åben for at forsøge noget nyt. Kim guidede mig igennem hele forløbet og jeg visualiserede de scenarier der skræmte mig. Han hjalp mig til at fortælle min krop at det hele var okay, at angsten var okay - og jeg forestillede mig, at jeg skabte beskyttelse og helende redskaber rundt om og inden i min krop. Det hele var meget beroligende. Da operationsdagen kom var jeg stadig bange, men jeg kunne være i det. Operationen gik rigtig godt, jeg mærkede ingen smerter bagefter, behøvede ikke morfin som man normalt får og lægen sagde min krop havde reageret virkelig flot på det hele. Jeg er overbevist om at sessionen hos Kim gjorde en stor forskel. Ikke bare på min angst men også på at min krop var forberedt og samarbejdende og kom sig lynhurtigt. Kim er både tillidsvækkende, empatisk og dygtig. Jeg satte pris på hans naturvidenskabelige baggrund og at hans logiske tilgang til hypnose - så det på ingen måde var noget mystisk eller overtroisk. Jeg tager en masse med mig videre - herunder en oplevelse af at min krop og hjerne kan meget mere, end jeg troede. Mine varmeste anbefalinger."
— Anna Munk

Mindfulness

Det er det samme med tankerne. Mindfulness handler bla om at observere sine egne tanker - uden at ændre på, hvad man tænker på. Under mindfulness forsøger man altså ikke at skabe et “tomt sind” uden tanker. Det er stort set umuligt, selv for folk der har mediteret i mange år. Tankerne dukker bare op og forsvinder igen, når du ikke længere har fokus på dem.

Tanker og følelser

Når man har angst for sine egne tanker, er det i virkeligheden ikke tanken, der er et problem, men de følelser der skabes sammen med tanken. Det er vores følelser, der gør livet værd at leve. De positive følelser som glæde, begejstring osv har alle en negativ modpol. Der skal være modsætninger.Ellers ville det jo bare være grå leverpostej det hele.

Følelsen af angst

Følelsen af angst er en af de mest ubehagelige, vi kan opleve. Hjernen skaber frygt for at få os til at undgå trusler, helst ved at flygte. Men når man oplever angst og frygt for sine egne tanker, kan man ikke flygte.

Jeg kan hjælpe mod angst for tanker

Den måde, jeg arbejder med angst for tanker, handler om at ændre de følelser, der opstår i forbindelse med tankerne. Det handler om at bryde den overvældende følelse ned i mindre dele, f.eks. med en metode der hedder BSAFE - Bryd ned, Separér, Acceptér, Fokusér og Erfar.

Jeg anvender en kombination af mentaltræning, tankeeksperimenter og hypnose, baseret på det, der kaldes den psykologiske illusionsmodel. Det er som regel meget effektivt.

Læs mere om angst og underbevidstheden.

Gratis hypnosevideo mod angst

Prøv den gratis video med guidet selvhypnose mod angst. Videoen kan bruges til alle typer af angst og situationer, idet den tager udgangspunkt i det, du har angst for.

Hypnose på video er naturligvis ikke det samme som at sidde overfor mig i virkeligheden. Her ville vi i forsamtalen komme ind på situationer specifikt for dig. Jeg bruger også metoden BSAFE til at arbejde med angst, og generelt ville vi tale sammen undervejs. Det kan vi af gode grunde ikke på video.

Alligevel kan videoen her give dig et indtryk af, hvordan hypnose foregår - og dæmpe din angst.