Januar - slut med sukker og fed mad

1 January 2017

Godt Nytår!

Så sagde vi igen farvel til en hel måned med forkælelse af os selv og hinanden. Hygge med familien, vennerne og kollegerne, julefrokoster, masser af god mad, slik, desserter og til sidst et brag af en nytårsfest hvor vi topper forkælelsen med rigelige mængder god vin, øl og alkohol.

Midt i tømmermændene kommer vi desværre også så småt i tanker om de ting, vi i går lovede os selv om januar…

December måned…

… er propfyldt med gode oplevelser. Og vi fortjener det! Vi skal have noget at stå i mod med overfor vinterens mørke og kulde. Det er også vigtigt at kunne nyde det gode i livet.

Selvom vi nok må regne med at have et par måneder vinter mere endnu, markerer nytåret også for de fleste et skifte, hvor man ser fremad mod det nye år og lover sig selv at gøre det endnu bedre fra nu af. I januar fyldes fitness-centrene og svømmehallerne op, og vi pisker afsted på kondicyklerne derhjemme.

Samtidig skal vi have vænnet vores kroppe af med de søde sager og nærende mad, vi har nydt i december.

Sukkertrang

Specielt sukkertrangen kan være hård at bekæmpe. Den sætter ind, når vi er trætte, uoplagte eller i dårligt humør. Så ved hjernen godt, at slik eller kage kan give et hurtigt boost af energi.

Nogle simple tricks kan gøre det nemmere at bekæmpe trangen til søde sager.

Børst tænder!

Sukkertrang bliver også kaldt “sult i munden” - det er altså ikke maven, der er sulten. Tit spiser man en lille snack bare for at få at erstatte en dårlig smag i munden. Hvis du børster tænder bliver det meget nemmere at holde stand.

Skift aktivitet!

Rejs dig op, gå ind i et andet lokale. Gør noget andet end det, du er i gang med. Det er en god måde at “nulstille” tankerne på. Selvom sukkertrangen kan vende tilbage, varer hvert “anfald” kun ca 10 sekunder. Du kan aflede den og tænke på at du har “vundet” endnu en runde.

Spis nødder eller frugt istedet

Hvis du ikke kan lade være med at spise noget, og der er langt til hovedmåltidet, så spis en lille smule af noget sundt i stedet for.

Hypnose

Med hypnose kan man gøre flere ting for at bekæmpe sin trang til sødt.

Hypnose er den mest direkte måde at tale til underbevidstheden på - og det er underbevidstheden, der skal overbevises om at gøre noget andet end at spise usundt. Faktisk kan man betragte sukkertrangen som en hypnotisk tilstand, som man selv har bragt sig i.

Med hypnose kan man dels lære nogle teknikker der kan reducere sukkertrangen i de situationer, hvor man ofte synes det er svært. Dels kan man lære at lave selvhypnose, der hjælper én til at holde fokus på sit mål. Endelig er hypnoterapi også et godt værktøj til at finde frem til, om der er nogle andre bagvedliggende årsager til at man har sukkertrang. Hvis man kan kan få løst disse bagvedliggende problemer, forsvinder sukkertrangen eller reduceres væsentligt.

Jeg bruger mange af de samme teknikker, som når klienter gerne vil stoppe med at ryge. Trangen til at ryge minder meget om sukkertrangen. Den største forskel er at ved rygestop er slutmålet, at man skal stoppe helt med at ryge. Når klienter har problemer med sukkertrang er målet ikke at stoppe helt med at spise slik eller kage. Sukkertrangen skal bare under kontrol. Så kan man stadig forkæle sig selv en gang i mellem - uden at have dårlig samvittighed.

Læs evt mere om røgfrihed.

Hvis du vil have lidt hjælp til at bekæmpe din sukkertrang her i de kolde vintermåneder, så kontakt mig og hør nærmere.