At være sammen med andre - et grundbehov

20 September 2020

Vi skal huske de gode værdier mens det er svært

Særligt under corona-krisen, som nok kommer til at vare længere end nogen af os bryder os om, er det vigtigt at huske på de gode ting i livet. Og stadig gøre dem. Det er vigtigt for vores trivsel. At være sammen med andre er et af de grundlæggende behov, der er udfordret under corona-krisen.

Følelser er livsvigtige

Følelser er det, der gør livet værd at leve. I filmen Pirates of the Caribbean har skurkene mistet deres evne til at smage, lugte og mærke. De har ikke længere følelser og kan intet mærke. De er godt nok udødelige men vil gøre hvad som helst for at få evnen til at føle tilbage.

Udødelige pirater - hvad ville udødelighed være værd, hvis man ikke kunne føle noget?

Vi er afhængige af følelser. Følelsen bliver ikke skabt af bevidstheden, men opstår, når hjernen samler alle indtryk til en slags sum af hvordan vi har det lige nu.

Hygge er en følelse

Vores hjerner er meget afhængig af sprog og ord og fordi vi har et ord for det, har vi i Danmark også en helt særlig følelse af hygge, som er tæt forbundet med socialt samvær. Følelser er noget vi har lært igennem vores opvækst iflg bla Lisa Feldman Barrets nyeste forskning.

Vi spiser sammen for at have det godt

Vi danskere elsker at hygge, og hyggen er ofte allerbedst, når vi mødes omkring mad. Vi byder næsten altid vores gæster noget. Vi har i Danmark vores helt særlige ord, hygge, der beskriver dejlige situationer, hvor vi er sammen med familie eller venner. For nylig har jeg lært, at hollænderne faktisk også har et ord der svarer til hygge, gezelligheid. I resten af verden må de klare sig uden et have et ord for det. Men man gør alligevel det samme: samles omkring et måltid med venner, familie, naboer, kolleger. Det er virkelig svært for os ikke at bruge ordet hygge, fordi det i den grad rummer vores helt særlige følelse.

Frokosthygge

Hyggen er udfordret

Pga risikoen for smittespredning af covid-19 er hyggen blevet udfordret. Vi må ikke samles i større selskaber. De unge må ikke være ude sent, drikke sig alt for fulde og glemme restriktionerne. Mundbindene er også blevet dagligdag i vores land i offentlig trafik og nu senest også på restauranter. Jeg var selv på ferie i Tyskland i sommerferien og prøvede at bruge mundbind, inden det var blevet kommet til Danmark. I den weekend, hvor mundbind blev påbudt i restauranter kl 12 om lørdagen, var jeg selv til konference og tog allerede mundbind på i restauranten om formiddagen, inden påbuddet var trådt i kraft. Ca halvdelen af gæsterne gjorde det samme, og den anden halvdel valgte altså at vente til kl 12.

Jeg er blevet vant til at observere mig selv lidt udefra og lægge mærke til mine egne reaktioner. Jeg kunne mærke på mig selv, at der var forskel før og efter kl 12. Jeg syntes det var underligt at bære mundbindet inden kl 12. Efter klokken 12, hvor alle bar mundbind, føltes det helt naturligt.

At være en del af flokken er også et væsentlig behov for os, det skal vi ikke underkende.

Vær social på trods af restriktionerne

Mens vi har covid19 er det vigtigt at vi stadig anerkender vores behov for socialt samvær, for at hygge med venner og familie. Det skaber gode følelser som f.eks. hygge. De gode følelser er også med til at holde os sunde og raske.

Vi skal naturligvis følge myndighedernes anbefalinger for at holde smitten nede. Og samtidig finde veje, hvor vi stadig kan få vores grundlæggende behov dækket. Så vi skal blive ved med at gå på restaurant, nu bare med mundbind. Eller samles hjemme i mindre grupper og bestille mad udefra. En masse portaler for madbestilling er vokset frem under krisen, som f.eks. madkataloget.

Der er mange andre gode eksempler på kreativiteten for at sikre, at vi stadig kan være sammen. Et af de bedste er DR's Syng med Danmark hvor danskerne sang med samtidig hver fredag aften.

Vi må ikke glemme vores basale behov for socialt samvær og ikke mindst hyggen, vores helt særlige danske følelse, den er i sidste ende er med til at holde os glade og raske. Det er det, der skal bringe os igennem krisen, sammen.