Giv slip åndedræt

18 March 2019

Stress af med “Giv slip” åndedræt

I dette nyhedsbrev beskriver jeg en simpel teknik til at stresse af, som jeg ofte bruger med mine klienter. Det er en åndedrætsteknik, der meget hurtigt kan give ro i kroppen, læs mere herunder.

Hvem er bange for … hypnose?

8-10. marts deltog jeg i messen Sund Livsstil i Scandinavian Congress Center i Aarhus og fik talt med hundredevis af mennesker om hypnose. Jeg var særligt glad for at tale med de mennesker, som sagde at de var “bange for hypnose”. De brugte alle den begrundelse at de var bange for at “miste kontrollen”. Underforstået at det så ville være mig som hypnotisør, der ville få kontrollen over dem!

Du er vågen under hypnose - og bestemmer selv

Men hypnose er altså frivilligt. Man er vågen hele vejen igennem. Hypnotisøren kommer med ‘forslag’ til at man skal forestille sig noget, men man vælger selv om man vil! I hypnoterapi er alle de forslag, du bliver bedt om at forestille sig, designet til at hjælpe dig som klient. Ord og forslag, som vi i fællesskab har fundet frem til i forsamtalen. Så den påvirkning er udelukkende til for at du skal få det bedre.

Efter den forklaring på min stand var der heldigvis ikke nogen der stadig havde opfattelsen af at de mistede kontrol under hypnose.

Giv slip åndedræt

En rigtig god metode til at stresse af i løbet af dagen. Det kan bruges på arbejde, når du kommer hjem eller når du skal sove om aftenen. Dette er en rigtig god teknik til at bruge dit åndedræt bevidst til at skabe ro i kroppen, følelserne og tankerne. Mange mennesker oplever ikke, at de har kontrol over hvornår de slapper af, selv ikke når hovedet rammer puden om aftenen. Åndedrættet er en af de bedste metoder til at fortælle kroppen, at den kan tillade sig at finde ro. Det meste af tiden fungerer åndedrættet automatisk, og vi behøver ikke tænke over det. Men det er samtidig en af de få automatiske kropsfunktioner, vi godt kan gribe ind i og kontrollere selv. Ligesom synkebevægelsen og blinken med øjnene.

Træk vejret normalt hele vejen igennem - ikke dybere indåndinger end normalt.

“Giv slip”

  1. Træk vejret ind med næsen
  2. Hold vejret ganske kort - ca 1 sekund
  3. Åbn munden ved at lade kæben falde
  4. Sig i tankerne ”Giv slip”
  5. Ånd ud 1-2 sekunder længere end indåndingen
  6. Fortsæt med at sige til dig selv at du giver slip på spændinger, tanker og følelser
  7. Du kan blive i denne afslappede tilstand sålænge du vil.
  8. Vend tilbage til almindeligt åndedræt og giv dig selv lidt tid, inden du begynder på andre ting

Hvordan virker det?

Alene det at fokusere på åndedrættet giver bevidstheden noget at koncentrere sig om og dæmper de øvrige tanker en smule. Det bruger man også i meditationsteknikker.

Når man desuden ånder ind med næsen og lader kæben falde på udåndingerne stimulerer man en stor nerve, vagus-nerven, som løber gennem hele kroppen fra hjernen ned til maven og tilbage gennem hjertet og op til ansigtet. Stimulationen af hjertet med det lidt langsommere åndedræt får hjertet til at slappe mere af og det sender med sine nerveforbindelser også signal til resten af kroppen med besked om at slappe af.

I løbet af kort tid vil du opleve at du bliver meget mere rolig, åndedrættet sænkes og du kan mærke musklerne slappe af. Det er også vigtigt at du lader dem slappe af på hver udånding. Husk at det er dig, der bestemmer! Du har kontrollen over din krop. Og jo mere du øver dig, jo lettere bliver det.

– Kim Oechsle