Mindfulness i hverdagen

14 October 2019

Mindfulness - helt simpelt

Jeg leder altid efter simple principper og “den aktive ingrediens”. Hvad er essensen af mindfulness egentlig? Kort fortalt er det tilstedeværelse og objektiv tankesortering. Netop fordi det er så enkle og generelle principper, kan det anvendes i mange forskellige sammenhænge, f.eks. stress, søvnløshed, angst og overspisning.
Men omvendt er der også en risiko for, at mange tænker det er for simpelt - så man enten overser det eller tænker at det da ikke kan hjælpe mig. Mindfulness har været et plus-ord i flere år og for nogle er ordet forbundet med guidede meditationer hvor man sidder på en yogamåtte og lytter til en stemme der guider en igennem en behagelig og stemningsfuld historie.

Men det, der ligger bag mindfulness er to grundlæggende forskellige måder at anvende sin bevidsthed på. Det ene princip er være 100% tilstede, at opleve livet “uden filter”. Det andet er at observere sin egen bevidsthed objektivt. Måden man træner det er at observere sine egne tanker, uden at tænke dem til ende. De to måder at bruge sin bevidsthed på er modsatrettede. Man kan ikke være 100% tilstede og samtidig

Det er meget aktuelt i ferierne, hvor man er sammen med familien om oplevelser. Men i hvor høj grad er man egentlig tilstede? Altså mentalt tilstede. Vi mennesker er jo, med vores fantastiske tanker og bevidsthed, i stand til at være tilstede flere steder på én gang. Samtidig med, at vi måske fysisk er tilstede ét sted, kan vi i tankerne være flere andre steder samtidig. Det bliver ikke nemmere af, at vi nu også har muligheden for at være tilstede på vores mobiltelefon i apps

Jeg lærer de simple mindfulness-principper til mange af mine klienter.