Camilla led af flyskræk, men så...

28 April 2017

Flyskræk

Mellem 10 og 20 procent af befolkningen lider af flyskræk i en sådan grad, at det forhindrer dem i at flyve. I takt med at vi rejser mere og mere, er denne fobi blevet et større og større problem for mange, som enten må finde andre transportformer eller helt gå glip af rejser.

Heldigvis kan flyskræk og andre lignende enkeltstående fobier behandles effektivt og på meget kort tid.

Du kender sikkert den gamle vittighed.

  • Er du bange for at flyve?
  • Nej, overhovedet ikke, jeg er bare bange for at falde ned!

I virkeligheden ved de fleste ikke med flyskræk slet ikke hvorfor de er bange for at flyve. Det er bare en uforklarlig angst, der opstår i forbindelse med flyveturen. Førhen var det svært, specielt for mænd, at tale om deres flyskræk. Måske er det derfor, alkohol blev så tæt forbundet med flyvning? Det at have en lille flyve-brandert på var helt almindeligt for få år siden.

Heldigvis er vi blevet meget bedre til at tale om det nu om dage, både blandt mænd og kvinder. Det er ikke længere pinligt, og mange søger heldigvis hjælp for både flyskræk og mange andre af den slags problemer, som kan ramme os alle.

Hvad er flyskræk egentlig?

Flyskræk er i samme kategori som fobier mod fx edderkopper, hunde, tandlæger og nisser i den forstand, at det er en uforklarlig angst. Følelser er meget kraftigere end vores tanker. Selvom man godt med sin sunde fornuft ved, at det ville være mere sandsynligt at vinde i klasselotteriet end at falde ned med et fly, kan man ikke nødvendigvis dæmpe sin angstfølelse med tanker alene. Med korrekt brug af sine tanker kan man dæmpe sine følelser rigtig meget.

Det er hele baggrunden for kognitiv adfærdsterapi, som anvendes til behandling af bla angst. Kort fortalt går kognitiv adfærdsterapi ud på dels at kontrollere sine tanker om angsten og dels gradvist at træne sig til at kunne mere og mere. Denne træning foregår ved at eksponere sig selv for det, man frygter, i små doser af gangen.

I tilfældet med flyskræk kan det dog være svært at udsætte sig selv for en lille dosis flyvning! Her har hypnose en særlig fordel.

Hypnose mod flyskræk

Hypnose-baseret terapi (hypnoterapi) anvender mange af de samme teknikker som kognitiv adfærdsterapi. Den helt store fordel ved hypnoterapi er, at det hele foregår i fantasien. Det fascinerende er, at selvom man bare forestiller sig en oplevelse, har det faktisk en varig effekt på hjernen. Under hypnose er man særligt koncentreret og opnår derfor en stærk effekt på kort tid.

Nogle er skeptiske for, om det virkelig kan passe at man “bare” kan bruge sin forestillingsevne til at dæmpe angsten. Men overvej lige: hvad er angsten egentlig? Det er jo netop negativ brug af forestillingsevnen, der gør én angst. Under hypnose kan man, ved at bruge forestillingsevnen positivt, finde ro og styrke og fjerne fobien helt eller delvist.

I nogle tilfælde bunder fobien i en oplevelse tidligere i livet, som har gjort at en del af underbevidstheden reagerer med angst i bestemte situationer, selv mange år efter. Da det er muligt at kommunikere med underbevidstheden i hypnose, er det da ofte muligt både at finde frem til den del, der forårsager fobien og at ændre dens uhensigtsmæssige opførsel.

Tilbud i maj-juni

Bemærk at i maj og juni har jeg tilbud på behandling af flyskræk og andre fobier.

Sådan slap Camilla af med sin angst for at flyve

Min gamle kollegie-sambo Camilla Stockmann, som nu er journalist ved Politiken, har i en meget morsom artikel beskrevet , hvordan hun slap af med sin flyskræk ved hjælp af hypnose.

Læs evt mere om behandling af fobier og hypnoterapi.