Mister man kontrol, når man er i hypnose?

4 March 2018

Hypnose og kontrol

Nej - man mister ikke kontrollen over sig selv under hypnose.

Alligevel er det en sejlivet myte, som desværre afholder mange fra at bruge hypnose til at få hjælp. Selv nu om dage holdes myten i live. For nylig blev tv-vært Mikkel Fønsskov hypnotiseret i DR's Aftenshowet og udtalte bagefter “Jeg var under en andens kontrol”.

Det var han ikke. Men det var dælme godt tv.

Hvem hypnotiserer hvem?

Hypnose er formentlig blevet brugt af menneskeheden altid og er blevet videnskabeligt undersøgt de sidste 200 år. I mange år troede man, at det var hypnotisøren, der gjorde noget specielt for at hypnotisere en anden person. Senere har man erkendt, at “al hypnose er selvhypnose”. Altså, at man hypnotiserer sig selv.

I et hypnoseshow kan det jo godt se ud, som om det er hypnotisøren, der har magten. Ikke desto mindre har tilskuerne på scenen stadigvæk kontrollen. De er gået med til at gå på scenen, de vil gerne have en god oplevelse og de har en vis forventning til hvad der skal ske, ud fra hvad de tidligere har hørt om hypnose.

Man kunne måske tro at det hele så er skuespil, og jeg må da indrømme, at jeg selv har troet dette engang. Når man er i hypnose er ens forestillingsevne forbedret. Selvom man ikke sover, er man mere i kontakt med sin fantasi, ligesom når man drømmer. Man tænker mere simpelt og tager ord mere bogstaveligt. Ikke desto mindre er man vågen og bevidst under hele hypnosen. Nogle folk beskriver bagefter, at det er som om en “del” af dem oplevede det på en anden måde mens en anden “del” så på.

Så den er god nok - de personer, der er på scenen til et hypnoseshow, er i hypnose og oplever faktisk de ting, der beskrives. Det er ikke skuespil.

Alle kan hypnotiseres - hvis de selv vil

At man hypnotiserer sig selv betyder også, at man sagtens kan undgå at blive hypnotiseret, hvis man ikke vil i hypnose. Og at man når som helst kan gå ud af hypnosen, hvis ens grænser overskrides.

Alligevel er der jo eksempler på hypnotisører, der har begået overgreb mod deres klienter? Det er, ligesom tv-udsendelser, film og nogle typer af hypnoseshows med til at holde myten om “kontrol” i live.

Mange glemmer bare i den forbindelse at tænke på, at nogle præster, læger, chefer, lærere, pædagoger, forældre, filmproducere og teaterinstruktører også har begået overgreb. Hvad har disse roller tilfælles? Magt! Det er et magtforhold der misbruges til at få “kontrol” over et andet menneske. Det er ikke hypnose.

Kan man blive hypnotiseret til at røve en bank?

Jeg elsker showet “FCKR med din hjerne”. Præmisset for programmet er, at både deltagerne i programmet og seerne bliver manipuleret godt og grundigt. I en af udsendelserne bruger værten Jan Hellesø hypnose til at få en deltager til at lave et kup og skyde en vagt (med løst krudt). Men: det er altså ikke videnskabelige forsøg, der er tale om! Det er underholdning.

Er du bange for at miste kontrollen?

Jeg kan huske, at jeg selv var bange for at miste kontrollen, de første gange jeg drak alkohol. Det lykkedes da også for mig at miste kontrollen helt eller delvist flere gange siden! De fleste danskere har nok prøvet det, og tænker måske ikke nærmere over det.

I min klinik for hypnoterapi oplever jeg forbløffende tit klienter, der er bange for at miste kontrollen i hypnose. Efter at de har oplevet hvad hypnose er, er de lettede, og har en helt anden opfattelse af begrebet.

Man er bevidst under hele hypnosen og kan huske alt bagefter.

Hvis du er utryg ved hypnose, men har et problem, du tror hypnose vil kunne hjælpe med, så skriv til mig. Vi kan aftale en kort samtale, hvor du hører om hypnose og evt afprøver nogle simple hypnoseøvelser (dette gør jeg altid med nye hypnoseklienter). Derefter kan du beslutte dig for, om vi skal fortsætte med en egentlig hypnosesession, evt en anden dag. Samtalen koster det halve af en hypnosesession og fratrækkes regningen for den efterfølgende session.

Foredrag

For nylig er jeg også begyndt at tage ud med et foredrag om hypnose. I det demonstrerer jeg nogle hypnoseøvelser og lægger op til en diskussion om hvordan man bliver bedre til at gå i hypnose og få gavn af de muligheder for forandring og personlig udvikling, som det giver. Formålet er at udbrede kendskabet til hypnose på en underholdende måde!

For de nørdede

Theodore Sarbin, Theodore X Barber og Nick Spanos har alle lavet eksperimenter med hypnosesituationen og mener, at hypnose kan defineres ud fra de sociale forventninger der er i situationen. Folk får bedre hypnotiske oplevelser, når de ved hvad der forventes af dem, f.eks. hvis de får det direkte fortalt eller ser andre blive hypnotiseret. En udløber af denne forskning er, at man faktisk kan blive bedre til hypnose af at lære om det og at øve sig. Sjovt nok ligesom de fleste andre menneskelige aktiviteter som at spille håndbold, strikke eller synge.

Den britiske forsker Adam Eason er ekspert i selvhypnose og har bygget videre på Theodore Barber og Donald Robertsons forslag til den bedste “hypnotiske indstilling”. Her skal man bla forstå at hypnosen skyldes egen indsats og kontrol, bruge sin indlevelse, acceptere hvad der sker med et åbent sind og forvente at det sker.

Ernest Hilgard konkluderede efter sine eksperimenter med hypnose, at der er en anden del af bevidstheden, en skjult observatør.

Den berømte terapeut Milton Erickson talte direkte til sine klienters underbevidsthed under en almindelig samtale. Han fik fantastiske resultater og ofte gik klienterne i en hypnotisk trance-tilstand under samtalen. Erickson var overbevist om at underbevidstheden altid lytter med.

Under alle omstændigheder er underbevidstheden også dig!