Kan alle hypnotiseres?

4 August 2016

Jeg bliver tit spurgt, om alle mennesker kan hypnotiseres? Det korte svar er: ja! Et lidt mere uddybende svar er, at det er forskelligt, hvor nemt man har ved det. Det er måske ikke så overraskende - sådan er det jo også med alle mulige andre evner.

Der er blevet lavet flere skalaer for hvor nemt eller hvor dybt man kan hypnotiseres. For at gå systematisk til værks har man først opstillet nogle forskellige test af de fænomener, man kan opleve under hypnose. Det er f.eks. oplevelsen af, at ens fingre er låst sammen, at ens øjne ikke kan åbnes eller at man ikke kan huske sit eget navn.

Når man så skal undersøge en person for, hvor godt de reagerer på hypnose, giver man point for hvordan de reagerer på disse fænomener. Dermed kan man regne et tal ud for personens “hypnotiserbarhed”. De forskellige test og undersøgelser giver ikke helt ens svar, men der er en tendens til at ca 10-15% af befolkningen har svært ved at blive hypnotiserede, 70-80% ligger i mellemgruppen og igen 10-15% er “højt hypnotiserbare”.

Det er de sidste 10-15%, der egner sig godt til at deltage i et hypnoseshow, fordi de hurtigt kan bringes i hypnose. De fleste andre blandt publikum vil kunne opnå de samme ting, men det kan være kedeligt at vente på! Når en showhypnotisør skal udvælge deltagere blandt publikum til showet, tester han derfor for mange af de samme fænomener som i de standardiserede test og inviterer de tilskuere op, der reagerer godt.

Det canadiske Carleton universitet har skabt et træningsprogram som faktisk kan forbedre ens evne til at blive hypnotiseret. Træningsprogrammet består i information om hvad hypnose er og nogle forskellige hypnotiske øvelser. Med dette program kan man flytte over halvdelen af dem, der først bliver målt som “lavt hypnotiserbare”, til at blive “højt hypnotiserbare”!

Hypnotiserbarhed er med andre ord ikke en evne, man er født med, det er mere en kompetence og den kan faktisk trænes. Det kan måske være meget rart at vide, hvis man tidligere har været til hypnotisør eller til et hypnoseshow, uden rigtigt at føle at man blev hypnotiseret.

Hvis man derimod har en fordom om, at man kan blive hypnotiseret mod sin vilje lyder det måske underligt, at man skulle have lyst til at få lettere ved at blive hypnotiseret! Det er derfor vigtigt at vide, at de fordomme ikke passer. I virkeligheden bliver man ikke hypnotiseret af hypnotisøren. Man hypnotiserer faktisk sig selv fordi man gerne vil gå i hypnose. Hypnotisøren fungerer bare som en slags instruktør, der fortæller hvordan man skal gøre.

Hvis man vil bruge hypnose som hjælp til forandringer i ens liv er det en stor fordel at forbedre sine evner til at opnå en hypnotisk tilstand.

Jeg indleder derfor altid samtaler med mine klienter med dels at fortælle, hvad hypnose er, og dels at lave nogle øvelser så man får prøvet det og måske får afmystificeret fænomenet.

Hvis du overvejer om hypnose kan hjælpe dig, så send en mail og hør nærmere på