Foredraget "Hypnose - seriøst?"

Hypnose - seriøst? - om hypnose som bevidst og ubevidst påvirkning

Målgruppe: Alle. Tid: 60-90 minutter, kan tilpasses

Underholdende og lærerigt foredrag eller workshop, hvor hypnose afmystificeres som påvirkning og følelsen af virkelighed.

Kim Oechsle viser med eksempler, hvordan vi både påvirkes udefra og af vores egne tanker.

Hvem kan hypnotiseres? Der er lagt masser af hypnose-demonstrationer ind undervejs. Publikum er i høj grad en del af oplevelsen og alle får mulighed for at komme i hypnose og prøve nogle af de klassiske hypnosefænomener på egen krop.

Endelig lærer publikum metoder til at være opmærksom på negative tankesæt og til at udnytte de positive muligheder for at påvirke sig selv.

Kim Oechsle fortæller om indhold af hypnose-foredraget - et foredrag med demonstration af hypnose og perspektiv i forhold til angst, depression, stress m.m.

Hør mere om hypnoseforedraget

Hypnose

Hypnose er meget andet end rygestop og hypnoseshows. Vidste du f.eks., at hypnose er anerkendt som effektiv behandling til at reducere kroniske smerter og til at bekæmpe angst, depression og stress?

Vidste du, at man faktisk ikke bliver hypnotiseret af hypnotisøren - man hypnotiserer sig selv? Hypnotisøren beder en om at man skal forestille sig ting men hypnosen sker kun, hvis man aktivt lever sig ind i det. Dermed har man også selv kontrollen med hypnosen. Undervejs i foredraget laver vi forskellige hypnoseøvelser hvor publikum selv kan afprøve hvor meget indlevelsen betyder.

Nogle af hypnosefænomenerne demonstreres. Det er de samme fænomener, som man videnskabeligt bruger til at vurdere hvor nemt folk har ved at gå i hypnose. Og de samme fænomener, som bruges til at udvælge folk til hypnoseshows.

NB: Det er ikke et hypnoseshow, men jeg stiller alligevel stole op og giver mulighed for at enkelte, der har lyst og viser sig gode til at komme i hypnose, kan prøve nogle af de mere underholdende sider af hypnosen. Det er helt frivilligt!

Kim Oechsle holder foredraget 'Hypnose - seriøst?' om hypnose som ekstern og intern påvirkning og brug af hypnoterapi.
Kim Oechsle holder foredraget 'Hypnose - seriøst?' om hypnose som ekstern og intern påvirkning og brug af hypnoterapi

Anvendelser af hypnose

Hypnose har mange anvendelser. Helt tilbage til opdagelsen af hypnose i 1800-tallet er hypnose blevet brugt til reducere smerter i forbindelse med operationer. I dag anvendes hypnose stadig som bedøvelse ved operationer og er desuden dokumenteret effektiv til at reducere kroniske smerter. Hypnose kan give en dyb afslappelse og ro og bruges derfor også til at lægge en dæmper på et uroligt nervesystem f.eks. i forbindelse med nervøsitet, angst, stress eller stærke følelser som vrede.

Kim Oechsles underholdende seminar om hypnose vendt på hovedet med demonstration.

Hypnose til mentaltræning

Da hypnose forstærker forestillingsevnen er det effektivt til selvhypnose og mentaltræning, hvor man øver fremtidige situationer. Det kan anvendes både til at forbedre sine præstationer i sport eller på jobbet. Og til at forberede sig på fremtidige situationer som f.eks. eksamen, køreprøve, taler og svære samtaler eller situationer hvor man oplever angst.

Positive affirmationer - gentagelse af positive sætninger

De fleste mennesker har prøvet at sige negative ting til sig selv og ved hvor hårdt det kan føles. Så hvorfor ikke sige positive ord og sætninger til sig selv. Denne type sætninger, der hedder “positive affirmationer” stammer helt tilbage fra hypnosens barndom og bruges den dag i dag som mentaltræning. Når positive sætninger siges/tænkes med den stærke, hypnotiske indlevelse har det en god effekt, som er helt anderledes end bare at “tænke positive tanker”.

Hypnose og teknikker til mentaltræning, visualisering og positive affirmationer
Hypnose og teknikker til mentaltræning, visualisering og positive affirmationer

Hypnoterapi

Terapi kombineret med hypnose giver nogle interessante muligheder. For det første kan hypnosen give det nemmere at få indsigt i sit eget følelsesliv. Den forstærkede forestillingsevne gør det muligt at anvende metaforer og symboler til at påvirke sindet i en positiv retning. Mange af de tanker, følelser og reaktioner vi har, er helt automatiske og sker uden for vores bevidsthed. Med hypnose har man mulighed for at arbejde direkte med disse automatiske tanker. Derfor er hypnose også velegnet til at ændre vaner. NLP er en afart af hypnose som anvender simple og meget håndgribelige teknikker til at skabe forandring, i modsætning til almindelig samtaleterapi.

Foredraget 'Hypnose - seriøst?' om bla selvhypnose og positive affirmationer.
Foredraget 'Hypnose - seriøst?' om bla selvhypnose og positive affirmationer.

Evidens for hypnose

Hypnose og hypnoterapi anvendes på mange forskellige problemområder og der er dokumenteret effektivt til en lang række behandlinger. Eksempelvis angst, depression, smertebehandling, vaneændringer som rygestop og vægttab, traumebehandling, irritabel tyktarm og visse hudlidelser.

Psykologisk illusionsmodel

Vores hjerne har aldrig direkte oplevet verden, men må nøjes med at danne sig et billede af hvordan verden er ud fra vores sanser. Desuden tilsætter hjernen selv tanker og følelser. Alt hvad vi oplever er hjernens fortolkning af verden - og det er altid afhængigt af vores øvrige følelsesmæssige tilstand. Ved at blive opmærksom på, at det er sådan det forholder sig - for alle mennesker - bliver man i stand til bedre at forstå og bedre at kunne forandre sine egne tanker, følelser, reaktioner og i sidste ende ens egen adfærd.

Som den del af den psykologiske illusionsmodel anvender jeg de hypnotiske fænomener til at forklare og beskrive følelsesmæssige problemer som angst, tvangstanker, tankemylder og stress. Disse fænomener er en slags negativ selvhypnose. Ved at opleve hypnosefænomener direkte får man en helt anden forståelse, end når man bare hører forklaringen og forstår den intellektuelt. Det ændrer på den grundlæggende følelse af hvor virkeligt det opleves.

Hypnose i hverdagen

Hypnose kan altså både bruges hos en hypnoterapeut og anvendes i hverdagen med selvhypnose. Hypnose er ikke en mystisk teknik, men noget helt naturligt. Der er forskel på, hvor let man har ved hypnose, men det kan trænes, ligesom alle andre aktiviteter.

Hør mere om hypnoseforedraget