Hypnose-terapi mod vejvrede - road rage

Hvad er vejvrede eller “road rage”

Vejvrede, eller road rage er når nogle trafikanter bliver overdrevet vrede på andre i trafikken. Det kan både være farligt i trafikken og mange er flove over at de bliver så vrede uden at kunne kontrollere det.

Hvordan reagerer du i trafikken?

Trafikken er et virvar af mange forskellige trafikanter der alle har forskellige destinationer.
Der sker små og store uheld hele tiden - også selvom alle har lært at vi skal passe på i trafikken.

Det er et offentligt rum vi mødes i. Der er trafikale regler - og samtidig opfører vi os forskelligt i trafikken. Det afhænger både af vores personlighed og vores humør og overskud hvordan vi reagerer på forskellige situationer.

Vi kan opleve pludselige opbremsninger, overhalinger, nogle der kører eller går ind foran én, dårlige parkeringer og meget andet bare på en normal tur på vej til arbejde.

Vejvrede kan tage magten fra én

Vejvrede er ikke bare almindelig irritation men når der kommer store følelser op i én som ikke passer med den faktiske situation. Hvor nogle måske trækker på skuldrene af situationen vil en person med vejvrede få meget kraftige følelser og blive meget ophidset.

Det kan både være ophidselse hvor man er udafreagerende og skælder ud og måske dytter, blinker eller bare råber i bilen. Det kan også være indadrettet hvor der er stærke følelser som man holder indeni. Følelserne bliver tit siddende længe efter og tager både energi og giver dårligt humør.

Nogle er flove eller kede af at de reagerer som de gør - men føler samtidig ikke at de kan gøre noget ved det. Vreden har sit eget liv.

Road rage kan give farlige situationer i trafikken

Hvis man bliver meget stærkt ophidset reagerer man ikke rationelt men er styret af følelser. Det påvirker helt sikkert dømmekraften og reaktionsevnen. De stærke følelser kan også gøre at man selv opfører sig uhensigsmæssigt i trafikken. Det er heldigvis meget sjældent at det udvikler sig til egentlig vold i situationen.

Metakognitiv hypnoterapi og mindfulness mod vejvrede

Der kan være mange årsager til vreden. Hos mig handler det ikke om at trevle hele din barndom op, tværtimod tager vi udgangspunkt i nutiden - hvad det er du oplever i trafikken.

Ved at bruge hypnose kan vi gå ind i nogle af de situationer du har oplevet og se på, hvilke tanker, følelser og kropslige reaktioner der var til stede.

Bagefter kan vi træne situationerne mentalt - for at lære hjernen nye måder at reagere på.

Alles hjerner har indlært at reagere på bestemte måder i nogle situationer. Vi skal have skabt en ny indlæring, så din hjerne ikke reagerer automatisk på den måde.

Metakognitiv terapi handler især om gentagne tanker. Tankerne kan sætte store følelser i gang - både mens man er i trafikken og bagefter. Selvom en episode forlængst er overstået “kører” hovedet videre med tanker om det. Det kan være tanker rettet mod den anden trafikant som “sikken idiot” - “hvorfor gjorde han det” - “hvad kunne der ikke være sket”. Det kan også være tanker der er rettet mod én selv, fordi man bagefter er ked af at man har reageret som man gjorde.

Ironisk nok gør de mange tanker og følelser at man bygger sig selv op til næste eksplosion i trafikken.

Med metakognitiv hypnoterapi arbejder vi altså med meget med tanker og sammenhængen til følelser.

Endelig fri for vejvrede med metakognitiv hypnoterapi
Endelig fri for vejvrede med metakognitiv hypnoterapi

Se TV2Østjylland - Christian fik behandlet vejvrede hos hypnotiseret.dk

TV2Østjylland sendte 5-7. september 2022 et tema om vejvrede og kontaktede mig i forbindelse. De kom forbi med Christian, som var meget ked af at han reagerede voldsomt på selv små ting i trafikken.

Christian fik en intens session med hypnoterapi mens kameraerne rullede. Christian og jeg ignorerede de to journalister, som også var i rummet. Det gik heldigvis fint, og Christian er nu sluppet af med de voldsomme udbrud. Episoderne blev ofte tit siddende i ham længe efter - og det er også ændret. I interviewet med Søs Kjeldsen fra TV2Østjylland fortæller han endda at det nu også gælder de daglige frustrationer som f.eks. it-problemer på arbejdspladsen. Irritationen er hurtigt ude af systemet igen.

Læs artiklen “Christian gik amok i trafikken - nu har han fundet en vej ud” på tv2oj.dk

Se hele udsendelsen incl interview
Se hele udsendelsen incl interview

Søg hjælp mod for stærk vrede

NB: Nogle får at vide af andre, at de skal søge hjælp mod vejvrede. Men terapi forudsætter at man vil arbejde med sig selv og ikke bare siger “det er sådan jeg er”.

Hvis du lider af overdreven vejvrede og selv har mod på at arbejde med det, så kontakt mig eller bestil en tid.