Hvad er en fobi?

Hvad er fobier - og hvad gør man ved dem?

En fobi er en angst der er rettet mod noget meget specifikt. Alt for mange mennesker lever helt unødigt med en fobi som forhindrer dem i at gøre helt almindelige ting. Flyskræk, angst for broer, tunneler og elevatorer kan være meget hæmmende i dagligdagen. Det samme kan angst for edderkopper, fugle og andre almindelige dyr. Heldigvis kan fobier fjernes fuldstændig - eller i det mindste reduceres til et tåleligt niveau.

Man kan være fobisk overfor alt, både dyr, steder og situationer. Du kan læse meget mere om fobier på min hjemmeside, hvor jeg gennemgår de mest almindelige fobier.

Fobier er en “misforståelse” i hjernen

Baggrunden for fobier er dog den samme: ens hjerne og nervesystem har fået en fejlagtig opfattelse af at det, man er fobisk overfor, udgør en trussel. Ofte er man med sine tanker godt klar over, at det ikke er en trussel. Alligevel reagerer ens krop og nervesystem med stærk angst. Folk, der ikke har prøvet det, har svært ved at sætte sig ind i, hvordan det er. Men har man en fobi som man tvinges til at udsætte sig selv for, vil ens reaktioner og oplevelse af situationen være som om ens liv var i fare: blodet pumper, man sveder og man vil gøre alt for at slippe væk. Man er i panik.

Nogle mennesker har som en beskyttelsesmekanisme for fobien fundet en forklaring på truslen. Har man fobi overfor bakterier, fugle eller andre dyr kan man forklare sin angst for sig selv og andre ved at det er “uhygiejnisk” og i sidste ende altså er farligt. Det samme med flyskræk. Fobien kan forklares med frygten for at styrte ned. Men forklaringen er sjældent den virkelige årsag til fobien.

Fjern fobien

Jeg fjerner fobier med flere forskellige metoder, alt efter klienten. Først vil jeg gennemgå nogle metoder, som jeg IKKE kunne finde på at anvende, men som sikkert afholder mange fra at søge terapi.

I 1960'erne blev en terapiform udviklet der hed “flooding”, altså “oversvømmelse”. Her udsatte man folk med angst for lige præcis det, de var angst for, i timevis. Tanken bag er at folk med angst som oftest undgår angsten og derfor ikke oplever at det i virkeligheden er ufarligt. Når man blev eksponeret for det, man var angst for, ville man udmatte nervesystemet og det ville til sidst justere sig ind. Teorien stammer fra adfærdsterapi og eksponering anses stadig for at være en effektiv metode blandt nogle psykologer. Det er dog vigtigt at eksponering gøres gradvist og i små doser, så klienten lærer at håndtere tanker, følelser og reaktioner. Behandling af især tanker omkring sin angst og efterfølgende eksponering er fundamentet i den mest almindelige terapiform i dag, kognitiv adfærdsterapi.

Jeg understreger lige igen - jeg bruger ikke “flooding” og heller ikke rå eksponering hvor man “bare” skal udsættes for det, man er angst for.

Fobien er en tillært reaktion

Mit udgangspunkt for behandling af fobier er at fobien stammer fra en tillært reaktion i samspillet mellem krop, nervesystem og hjerne, hvor meget af det der foregår sker helt ubevidst. At det er tillært betyder at man ikke er født med fobien - den er opstået på et tidspunkt - og derfor kan den også aflæres igen. Eller “afhypnotiseres”! Nervesystemet sender signaler til krop og hjerne som helt ubevidst medfører ændringer i ens tilstand. Først derefter bliver højere lag i hjernen opmærksom på at der “sker noget”. Det medfører så en tolkning af hvad det betyder - og så kommer følelser og til allersidst tankerne.

Bottom up - nede fra kroppen

Udgangspunktet for behandling af fobier hos mig er derfor de reaktioner, der opstår “nede” fra kroppen. Med hypnose er forestillingsevnen forstærket og det er derfor muligt at skabe nogle oplevelser og tankeeksperimenter under hypnose, som ændrer eller fjerner de reaktioner der ellers opstår. Det adskiller sig dermed fra de terapiformer, der kun bearbejder tanker “oppefra”.

Tanker og følelser

I sidste ende opleves alt af bevidstheden - og derfor er der altid tanker tilstede, når noget er bevidst. Det er derfor tanken, der bestemmer hvordan verden skal fortolkes. Tankerne og følelserne, der opstår efter den første reaktion, er derfor også vigtige. Derfor handler det også om at få bearbejdet de tanker, der er tilstede, fordi de ofte vedligeholder angsten og i nogle tilfælde faktisk kan skabe angsten. Her er værktøjer som metakognitiv terapi og den psykologiske illusionsmodel vigtige redskaber, fordi det handler om at opleve tanker som rene tanker og ikke som virkelighed.

Ikke desto mindre kan man udnytte vores rige forestillingsevne til at afhjælpe angsten, fordi det virker begge veje. Hvis man ændrer den måde, hjernen oplever noget på, så ændrer man også følelser og de kropslige reaktioner. Det er bla også vist i filmen Harry Potter 3, hvor børn lærer at overkomme deres værste skræk ved at ændre deres tanker omkring det - gøre det latterligt. Det er en af grundtankerne i NLP, som jeg er sikker på at Harry Potter forfatteren JK Rowling har været inspireret af.

Det kan du prøve i lydfilen denne gang.

Tip: Gør fobien mindre - eller latterlig

Den angst, du oplever, når en fobi bliver udløst, er helt reel og meget ubehagelig. Tænk over, at det, du har fobi overfor, kan udløse angst bare du tænker på det. Det er altså ikke det, du er fobisk overfor i sig selv, der udløser angsten.

Det er tanken. Derfor giver det også mening at ændre tanken. F.eks. med denne metode.

  • Luk øjnene.
  • Slap helt af med nogle dybe vejrtrækningsøvelser, f.eks. mit Giv Slip åndedræt
  • Forestil dig det, du har forbi overfor - men meget, meget langt væk. Så langt væk at det ikke er et problem
  • Forestil dig nu, at det kommer lidt tættere på, indtil du kan mærke en forskel.
  • Læg mærke til din egen reaktion
  • Er det ikke interessant? Det *betyder* jo, at du med din hjernes *repræsentation* alene kan ændre på angsten!
  • Forestil dig nu igen, at det, du er angst for, bliver meget mindre, helt lillebitte
  • Læg igen mærke til din egen reaktion
  • Forestil dig at det bliver helt latterligt og tegneserieagtigt. En edderkop kan f.eks. blive til en bamse - eller se komisk ud på rulleskøjter!
  • Det kan også være, at du kan finde noget godt, venligt eller neutralt ved det, du er fobisk overfor
  • Find selv på andre repræsentationer af det, du var fobisk overfor - og se hvor meget du kan ændre på din egen reaktion på den måde

Næste gang

Næste nyhedsbrev kommer til at handle om et fænomen, næsten alle kender til, enten fra sig selv eller andre: stress. Hvad er det og hvordan kan hypnose hjælpe?

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk