- Tilmeld nyhedsbrev
- ... og få gratis lydindspilning
BSAFE er en effektiv metode mod overvældende følelser som angst, tankemylder, lavt selvværd, vrede og meget mere.
Bliv mere robust, oplev verden uden filter, bliv klogere på dig selv og gør dig fri med BSAFE.
Forestil dig en truende situation
Forestil dig, at du som fodgænger er på vej over en vej men pludselig opdager at en bil kommer imod dig i høj fart. Det ser ud, som om bilen vil ramme dig, men bilens chauffør bremser op, undviger og kører udenom dig i sidste øjeblik mens du hører en stemme råbe “IDIOT!” fra bilen. I situationen og i minutterne efter hamrer dit hjerte, du trækker vejret tungt og hele din krop føles spændt og klar til at løbe og springe væk.
Hvis du lige nu lever dig ind i ovenstående korte beskrivelse kan du formentlig mærke lidt af, hvordan det ville være. Hvis du forestiller dig situationen, ser du måske nogle indre billeder og hører lydene. Og måske kan du mærke lidt af fornemmelsen i kroppen. Det er et godt eksempel på at hjernen bare ved at forestille sig noget, kan sætte gang i kroppens reaktioner.
Det kender vi alle godt, hvis vi skal til eksamen, jobsamtale eller holde en tale. Det er ofte inden, vi er allermest nervøse.
Det gælder også for andre typer følelser
Situationen med fodgængeren er bare ét eksempel. Hjernen er én stor maskine, der genkender mønstre og reagerer automatisk på dem. Det er sådan vi har lært at begå os i alle situationer. Det gælder også vores måder at begå os overfor kærester, naboer og kolleger. Det gælder for vores måder at tænke om os selv på.
Derfor reagerer vi ofte på den samme måde overfor andre personer. Med vrede, ligegyldighed, omsorg eller frygt. Derfor kan det være svært at ændre på sine egne vaner og vanetanker. Som om hjernen ligesom en pladespiller falder ned i den samme rille og bare fortsætter.
Din samlede oplevelse kan være overvældende
Når man har været i en truende eller ubehagelig situation vil hjernen lagre alle de indtryk, der var tilstede i situationen. Hjernen vil gerne beskytte os og lærer til en anden gang, hvad den skal være opmærksom på. Kommer man i en lignende situation, sørger den for at vi reagerer, ved at skabe følelser i kroppen.
Efter ovenstående oplevelse kan det være, at man bagefter oplever frygt og har svært ved at gå over en vej. Eller man får det ubehageligt bare ved at tænke på det. Man er ikke nødvendigvis klar over hvad det er, der skaber følelsen, men den samlede indre oplevelse er frygt. Det er nok til at man reagerer - og det er også meningen. Hjernen sørger for at beskytte én mod den situation.
Bryd din oplevelse ned i mindre dele og separér dem
Hvis man har fået angst eller fobi eller man reagerer meget følelsesmæssigt i bestemte situationer i parforhold eller på arbejdspladsen kan man med fordel bryde sin reaktion ned i mindre dele.
Ofte vil man ved at undersøge sin egen, indre oplevelse, opdage at man ser nogle bestemte billeder for sit indre blik. At man hører nogle ord eller tænker nogle bestemte tanker. Og ikke mindst, at man har en helt bestemt følelse i kroppen.
Hvis vi tænker tilbage på vores uheldige fodgænger, kan det være at man senere opdager, at hver gang man tænker på at krydse en vej, ser man automatisk billedet af en bil på vej mod én og hører ordet “idiot”, samtidig med at man mærker hjertet begynde at hamre.
Hver for sig er de ikke et problem, men tilsammen skaber de så stor en frygt, at man får det stærkt ubehageligt og måske slet ikke kan få sig til at krydse vejen.
Hvis det er et problem der har eksisteret i lang tid, bliver det blandet sammen med andre oplevelser. Andre tanker, følelser og kropslige reaktioner. I nogle sammenhænge kan det være baggrunden for en angst eller fobi, man ikke selv kan forklare. Hjernen har fået blandet tingene sammen.
Hjernen vil gerne forklare og efterrationalisere sin egen opførsl. Ofte vil der derfor være flere lag af tanker og overbevisninger, som hænger sammen med reaktionen. Vores stakkels fodgænger kunne f.eks. være helt uvidende om, at hans irritation over dyre biler i gadebilledet stammer fra en indre oplevelse af en smule frygt, som stammer fra den ubehagelige oplevelse på vejen.
BSAFE - opdag hvad du egentlig oplever
BSAFE er en proces, jeg gennemgår med mange af mine klienter, uanset hvad de kommer med.
Metoden er som regel meget effektiv. Der sker næsten altid et skift undervejs, hvor man som klient oplever, at det “føles anderledes”. Denne ændring er permanent. Det bedste er dog, at det også åbner op for en ny måde at bearbejde kommende oplevelser på.
Man bliver mere opmærksom på, hvad der foregår inden i én selv og får mulighed for at vælge at reagere anderledes, fremfor at det sker helt uden for ens kontrol.
Man bliver fremover mere robust eller resilient, som det også kaldes. Dvs at der skal mere til at slå en ud og man kommer hurtigere igen.
Hvordan foregår BSAFE?
BSAFE er en proces, hvor man lægger mærke til ens egne tanker og følelser. Man taler med mig undervejs, og jeg hjælper med at guide gennem det, der dukker op. Som regel foregår det med lukkede øjne, mens man koncentrerer sig om sin indre oplevelse.
Det er meget forskelligt, hvordan det forløber. Nogle mennesker er i forvejen meget opmærksomme på, hvad der foregår indeni dem selv, men har måske ikke altid værktøjerne til at håndtere det. Så kan tanker og følelser godt løbe af med én alligevel. Andre mærker sjældent, hvad der sker indeni og skal først guides til at opdage, at der f.eks. både er billeder eller helt bestemte tanker, der dukker op.
I begge tilfælde hjælper BSAFE med at få struktur på processen og skabe en ny indlæring. Og som sagt, oplever de fleste at der “sker noget” allerede mens de er hos mig og umiddelbart bagefter. Ændringen er varig, for det der sker er at hjernen har lært en ny automatisk reaktion.
Det er altså ikke noget, man behøver være opmærksom på bagefter. Når forandringen er sket, sker det af sig selv.
BSAFE
BSAFE står for at Bryde ned, Separere, Acceptere, Fokusere og Evaluere.
Når man har forestillet sig en bestemt situation, bryder man den ned i mindre dele og separerer tanker, billeder og følelser. Derefter skal man stille skarpt på én af elementerne, det kunne f.eks. være billedet af bilen. Mens man stiller skarpt på den accepterer man altså at billedet er der lige nu. Og så fokuserer man på billedet. Endelig evaluerer man, sammen med mig, hvad der så skete.
Det lyder måske mærkeligt - men når man bliver guidet gennem processen sker der noget undervejs. Hjernen lærer nogle nye reaktionsmønstre og det bedste er, at man kan mærke det med det samme.
Er BSAFE hypnose?
BSAFE er ikke “klassisk” hypnose. Der er ingen hypnotisk påvirkning, det handler mest om at mærke efter og lade tanker og følelser udvikle sig. For en hypnotisør som mig kan jeg se at der er overlap med hypnose, fordi man lever sig ind i situationer og er meget koncentreret.
Det føles altså ikke anderledes end at lukke øjnene, koncentrere sig og forestille sig noget. Ligesom med hypnose er man ikke “væk” på noget tidspunkt, man kan huske alt og kan tale og bevæge sig undervejs.
Ikke desto mindre kan det være en stor oplevelse, når man bagefter opdager hvor meget det har forandret.
Som regel kombinerer jeg BSAFE med mine andre værktøjer som vejrtrækning, afspændingsøvelser og selvfølgelig … hypnose.