Kognitiv adfærdsterapi og hypnose

Kognitiv adfærdsterapi

Kognitiv adfærdsterapi er den mest almindelige terapiform i dag og bruges af bla psykologer. Men vidste du, at principperne faktisk stammer fra hypnose?

Kognitiv adfærdsterapi (KAT) har i de sidste årtier overtaget fra det, de fleste af os nok stadig forbinder med en psykolog, hvor man ligger på en briks og fortæller om sin barndom. Mange, som søger terapi, oplever at have mistet kontrollen over sindet eller kroppen - eller begge dele. Det kan være tanker, følelser eller smerter i forbindelse med angst, stress, vrede, tristhed eller uforklarlige smerter.

Vi ser verden gennem et tankefilter

Alt, hvad vi som mennesker oplever, oplever vi gennem den måde, vi ser verden på. Og det er noget, vi har lært gennem livet. Hvis vi kan ændre den måde, vi tænker, kan vi også ændre den måde vi føler og opfører os på. Kognitiv adfærdsterapi (KAT) indeholder en række metoder, så man kan træne at blive mere robust og få mere kontrol over, hvordan man med sine tanker fortolker sine oplevelser.

KAT bygger på hypnoterapi

Faktisk bygger KAT på en række principper, som hypnoterapeuter har anvendt i mange årtier. Men sikkert fordi, hypnose førhen havde et meget dårligt ry, er brugen af hypnose forsvundet ud af den måde, KAT praktiseres i dag. Men faktisk viser forsøg, at effekten af KAT øges, når den kombineres med hypnose. Det hypnose kan tilbyde i den forbindelse er “oplevelse”. Med hypnose øger man sin forestillingsevne. Man kan derfor, mens man stadig er hos terapeuten, få en oplevelse af hvordan man tackler sit problem. Når man oplever noget og ikke bare forstår det intellektuelt giver det meget mere mening - på et dybere, ubevidst plan. På den måde får man erkendelser som når meget længere ind, end når man blot snakker om dem.

Min måde at arbejde på

I mit terapeutiske arbejde anvender jeg både hypnose og principperne bag KAT. Men jeg integrerer også med andre metoder, blandt andet anvender jeg den såkaldte psykologiske illusionsmodel (PIM). PIM giver nogle helt nye muligheder for hurtige resultater. Læs mere om mine andre metoder på hjemmesiden.

Næste gang

I næste nyhedsbrev ser vi nærmere på søvnbesvær.