Kursus i smertekontrol

Hypnose mod kroniske smerter

  • Kurset kører igen, når vi har samlet mindst 4 deltagere. Skriv til mig, hvis du ønsker at deltage næste gang:

Hvis du lider af kroniske smerter, er dette kursus noget for dig. Det er muligt at "skrue ned" for smerter med hypnose - og du kan gøre det selv. Smerter opstår i hjernen, ikke i kroppen. Derfor er det også muligt at ændre smerten. Gennem fire uger lærer du teknikker til at fjerne eller reducere dine smerter. Det er forskellige teknikker som selvhypnose, afslapningsmetoder og fokustræning.

Kurset kan supplere øvrig behandling.

Indhold

På dette kursus lærer du om smertesystemet og lærer metoder, som du selv kan bruge til at reducere dine smerter i hverdagen. Det er ikke hokus-pokus, men derimod veldokumenteret, at personer med kroniske smerter har meget stor gavn af hypnose.

Med hypnose udnytter man forestillingsevnen til at påvirke hvordan smerten “opleves” i hjernen. Smerten er reel - men den kan ændres. Hjernen er i stand til at påvirke kroppen til at ændre smertesignaler og til at producere bedøvende stoffer. Helt uden de bivirkninger som medicin normalt har. F.eks. kan man forestille sig at der hældes en kølende væske på en brændende smerte, at man flytter smerten ud af kroppen eller at smerte ændres til noget andet. Under hypnose er forestillingsevnen forstærket og der er derfor en meget større effekt end normalt. Det er endda muligt at foretage operationer med hypnose som eneste bedøvelse. Det er dog ikke det, du skal lære på dette kursus, bare rolig!

Det er dog ikke kun hypnose, vi anvender. Du lærer på kurset også åndedrætsteknikker og afslapningsteknikker, idet de er én måde at påvirke hjernen og kroppen på. Derudover lærer du hvordan du kan styre din opmærksomhed og brugen af dine sanser med henblik på at kontrollere hjernens smerteoplevelse.

Pris og datoer

Smertekursus - lær at reducere smerter Læs mere om [smerter og kroppens smertesystem](/smerter).

Kursusforløb

Der er fire kursusgange af 90 minutters varighed hvor alle kursusdeltagere mødes til “hold-hypnose”. Vi gennemgår baggrunden for smertesystemet og forklaringen på at smertereduktion med hypnose, afslapning og fokusering overhovedet kan virke.

Deltagerne afprøver i fællesskab forskellige metoder til at gå i hypnose, til at få ro i nervesystemet, til at fokusere og ikke mindst til at arbejde med forestillinger der ændrer og reducerer smerten.

Efter hver kursusgang noterer vi hvad der virkede bedst og hvor meget smerterne er reduceret. Derefter er det meningen, at kursusdeltagerne skal øve videre derhjemme. Jo mere du øver, jo bedre bliver resultatet, men der er ikke krav om hvor meget tid du skal bruge.

Forudsætninger - kend dine smerter

Som oftest er smerter der af en årsag! Det er kroppens advarselssystem og man bør ikke blot ignorere smerter. Du skal derfor på forhånd have afklaret med din læge, om dine smerter kræver lægebehandling. Dette skal ske inden kursusstart. Du må også gerne få din læge til at kontakte mig direkte.

Ved kroniske smerter er der ofte ikke nogen klar sammenhæng mellem den skade, der er i vævet, og smerterne. Man taler om kroniske smerter, når de fortsætter efter at vævet egentlig er helet.

Ingen fysisk årsag til smerter

Hvis du med din læge har afklaret, at der ikke kan findes nogen direkte fysisk årsag til smerterne (som f.eks. piskesmæld, fibromyalgi, uforklarlige smerter) er dette kursus oplagt for dig, og der er store chancer for at dine smerter kan reduceres eller fjernes helt. Jeg kan dog ikke love noget, men som sagt er der gennem gentagne forsøg vist evidens for at rigtig mange har gavn af hypnose til smertekontrol.

Fysisk årsag bag - men store smerter

Hvis du har nogle kroniske fysiske skader - eller f.eks. er ved at komme dig ovenpå en operation - er du også meget velkommen på kurset. Du bør involvere din læge, fysioterapeut eller lignende undervejs, så ændringer i smerter kan følges op med de øvrige behandlinger, du måtte deltage i.

Ofte stillede spørgsmål

Mister man kontrol under hypnose?

Nej - det er dig selv, der går i hypnose. Du er bevidst hele tiden og kan huske alt bagefter. Men du er meget koncentreret. Det kan sammenlignes med at være opslugt af en film eller en hobby. Her er du også meget fokuseret. Faktisk kan man med selvhypnose sige, at du får kontrollen tilbage over det, du har mistet kontrollen over - i dette tilfælde dine smerter.

Virker det?

Ja, det virker. Som du kan læse på min side om smerter, er hypnose mod smerter faktisk noget af det mest undersøgte og velunderbyggede.

Kræver det viljestyrke?

Måden, vi i den vestlige verden plejer at bekæmpe smerter på, er normalt at bruge “rå viljestyrke”. Vi skal “tage os sammen” eller “ignorere” smerten. Dette er ikke den metode, du lærer på dette kursus! Nogle problemer, som smerter og søvnproblemer, kan ikke bare bekæmpes med viljestyrke. Her er en grundlæggende accept faktisk et meget bedre udgangspunkt. Herfra er det muligt at begynde at lave forandring.

Når det er sagt, så skal du for at få mest muligt ud af kurset, bruge lidt tid til at gennemføre øvelserne derhjemme mellem de enkelte kursusgange.

Kan alle lære det?

Ja, alle kan lære metoderne. Vi bruger både hypnose og andre metoder. Fælles for dem alle er, at du skal være villig til at lukke øjnene, koncentrere dig om det der bliver sagt og forestille dig det. Der er ikke krav om at du skal være god til hypnose eller meditation i forvejen.

Er det permanent?

I nogle tilfælde kan smerter fjernes permanent med hypnose. I andre tilfælde reduceres smerterne midlertidigt, enten i timer eller dage. Det er dér, selvhypnose kommer ind i billedet, fordi du ikke er afhængig at at gå til en hypnotisør for at fjerne smerter. Smertestillende medicin er heller ikke permanent, og har som regel bivirkninger, særligt efter længere tids brug. Det er selvhypnose helt fri for - bortset fra at du risikerer at komme til at smile!

Jeg har fysiske skader i min krop - kan smerter stadig reduceres?

Selvom der er fysiske skader i kroppen som f.eks. en diskusprolaps, nerver der er i klemme osv, er det stadig individuelt, hvilke smerter det giver. I nogle tilfælde er smerterne meget kraftigere end den fysiske skade der - måske - ligger til grund. Du oplever sikkert også at smerten ændrer sig i løbet af dagen eller henover flere dage. Det er denne smerte-“oplevelse”, du tager kontrol over med selvhypnose.

Jeg tager medicin mod smerter

Hvis du tager smertestillende medicin skal du i løbet af kurset i samråd med din læge vurdere, om medicinen skal justeres. Undervejs udfylder du skemaer om hvor stærke dine smerter er. Det kan du anvende i den forbindelse. Hvis din medicin virker sløvende eller nedsætter din koncentration vil det være en fordel at tage medicinen på et tidspunkt så du kan være så koncentreret som muligt.

Skal jeg konsultere en læge inden kurset?

Se afsnittet om forudsætninger

Kan jeg supplere kurset med anden behandling?

Ja, det vil være oplagt! Hvis du vil ændre i din medicin, træning eller lignende skal du naturligvis gøre det i samråd med din læge eller anden behandler.

Jeg ønsker ikke at deltage i et hold

I så fald bør du overveje at tage individuelle sessioner hos mig, hvor du naturligvis vil kunne lære de samme teknikker, tilpasset til dig. Se mulighederne under Tidsbestilling og priser.

Pris

Prisen for hele smertekontrolkurset er 1000,- kr. Detaljerne kan ses herunder.

ModulPris
Modul 1 (hold) 250,- kr
Modul 2 (hold) 250,- kr
Modul 3 (hold) 250,- kr
Modul 4 (hold) 250,- kr
Ialt 1000,- kr

Tilmelding

Du kan høre mere om kurset eller tilmelde dig ved at skrive til mig på

NB: Endelig tilmelding sker ved indbetaling af det fulde beløb til MobilePay 36876.

Datoer og sted

NB: *Gratis informationsmøde 1. maj 2019 kl 19-20:30 i Væxthuset, Mossøvej 2, 8240 Risskov, Aarhus. *

Maj måned 2019

Modul Dato Tidspunkt Sted
Modul 1 6/5 2019 19-20:30 Egå forsamlingshus, Egå Mosevej 6, 8250 Egå
Modul 2 13/5 2019 19-20:30 Egå forsamlingshus, Egå Mosevej 6, 8250 Egå
Modul 3 20/5 2019 19-20:30 Egå forsamlingshus, Egå Mosevej 6, 8250 Egå
Modul 4 27/5 2019 19-20:30 Egå forsamlingshus, Egå Mosevej 6, 8250 Egå

Praktisk

Der vil være almindelige stole at sidde på til holdundervisning. Hvis du ønsker at sidde på særlige puder bør du selv medbringe det. Du er også velkommen til at ligge ned - i så fald skal du selv medbringe madras, tæpper eller lignende.