Åndedræt og vejrtrækningsøvelser

Åndedrættet er din vigtigste kropsfunktion! Hav respekt for den og træk vejret optimalt!

Jeg anvender de bedste vejtrækningsøvelser med mine klienter til at skabe ro, afklaring, fokus og ny energi.

Vejrtrækning

Åndedrættet er den allervigtigste af vores kropsfunktioner.

  • Du kan undvære mad i nogle uger
  • Du kan undvære vand i et par dage
  • Du kan kun undvære ilt i få minutter

Hjernen holder konstant øje med, om kroppen mangler noget - og da ilt er en forudsætning for at holde både hjernen og kroppen igang, er den konstant opmærksom på de mindste ændringer i åndedrættet. Det er derfor, man engang imellem automatisk sukker eller trækker vejret ekstra dybt.

Vejrtrækningsøvelser

Åndedrættet er samtidig en af de mest effektive metoder til at påvirke vores nervesystem direkte. Jeg har studeret forskellige metoder indenfor vejrtrækning og anvender en lang række specielle åndedrætsøvelser med mine klienter.

Mange af dem giver øjeblikkelig ro og afslapning i kroppen. Desuden kan det at ændre sin vejrtrækning reducere uro og angst.

På trods af, at vejrtrækning er en naturlig kropslig funktion som fungerer helt ubevidst, er der alligevel mange mennesker, der trækker vejret uhensigtsmæssigt.

Åndedrætsøvelse

Træk vejret ned i maven

Det er f.eks. virkelig vigtigt at få trukket luften helt ned i maven, når man trækker vejret. Når man er ophidset, trækker man kun vejret med brystkassen, så hjernen er også vant til at hvis man gør det, betyder det, at der er noget galt.

Du kan med andre ord fortælle din hjerne, at den kan slappe af og at du kan føle dig tryg, ved at trække vejret helt ned i maven.

Indånd ikke for meget luft

At trække vejret er en helt særlig balanceakt hvor forholdet mellem ilt og CO2 i lungerne skal være helt rigtig. Hvis man fylder lungerne med for meget luft kan man blive svimmel og få hovedpine.

Det er vigtigt, at man ikke trækker for meget luft ind. Det er heller ikke meningen fra naturens side. Man skal stadig kun trække den luft ind, man har brug for. Man skal bare sørge for, at den kommer ned i maven.

Prøv dybt åndedræt

Her er en virkelig effektiv metode til at stresse af, finde ro, skabe tryghed og afslappelse: dybt åndedræt.

NB: Du skal endelig ikke fylde maven med luft, hvilket er en fejl, mange begår når de laver denne øvelse. Kun den luft, du har brug for.

Træk vejret med næsen

Vidste du, at du får bedre vejrtrækning hvis du anvender næsen? I næsen produceres gasarten nitrogenoxid (NO), som udvider blodårerne og hjælper med at øge iltoptaget. NO øger desuden kroppens afslapning. Så træk vejret med næsen så meget som muligt.

Hav respekt for din vejrtrækning!

Alt i alt bør du have respekt for den måde, du trækker vejret på! Du behøver heldigvis ikke holde øje med vejrtrækningen hele tiden. Den fungerer automatisk - også når du sover.

Alligevel er det sundt dels at få nogle gode vaner med hvordan du trækker vejret. Og du kan aktivt ændre på din egen kropslige tilstand med åndedrætsøvelser.

Der findes både åndedrætsøvelser til at slappe af og til at få mere energi.