Jeg vil ikke tænke på det - dømt til at mislykkes

Certificeret hypnoterapeut og metakognitiv terapeut Kim Oechsle
Effektiv og tryg terapi, efter behov, ikke faste forløb. Se anmeldelserne.

Jeg vil kontrollere mine tanker

Vi er så vant til at tænke, at vi nogle gange glemmer, hvordan tanker fungerer.

Hvis jeg gerne vil tænke på, hvor jeg skal hen på sommerferie, kan jeg starte med at tænke på, hvor jeg gerne vil hen. Spanien, for eksempel. Hvordan kommer jeg så til Spanien? Vi kunne tage bilen, flyve - eller endda tage toget. Sådan kan jeg spekulere over min ferie i et stykke tid og overveje forskellige muligheder.

Det er da mig, der styrer de tanker, ikke? Jo. Men imens jeg spekulerer, kan det også være, der dukker andre tanker op, som jeg ikke har bedt om.

Måske kommer jeg i tanker om, at det er for dyrt, for varmt, for besværligt. Og så vælger jeg at tænke over en anden ferie. Bornholm. Eller Sverige.

Men Spanien bliver ved med at dukke op. Eller tanker fra arbejdet. Kan jeg overhovedet få fri i de uger? Mange af vores tanker dukker bare op af sig selv uden vi har bedt om det.

For det meste er det ikke et problem. Men nogle gange er en tanke ubehagelig. Hvis man har flyskræk, kunne det være tanken om flyveturen. Det kan også være, der dukker tanker op om terror.

“Det vil jeg ikke tænke på” tænker man - men tanken dukker op igen.

“Jeg vil virkelig ikke tænke på det” - det bliver værre.

Eksempel: Du må IKKE tænke på ...

Prøv dette lille eksperiment. Det er bedre at prøve det end bare at læse om det. Så får du oplevelsen med.

Du må IKKE forestille dig BLÅ TRÆER.

Du skal til gengæld forestille dig din barndoms hus. Alle detaljer. Farver, omgivelser og det hele. Men ikke et eneste blåt træ. Tænk på din barndoms hus i 60 sekunder.


… hvordan gik det? Kunne du undgå at tænke på blå træer? Vær ærlig! Nej, vel? Sagen er nemlig at det er helt umuligt at sige til sig selv, at man IKKE vil tænke en bestemt tanke. For ved hele tiden at tænke på det, du ikke må tænke, bliver det først helt umuligt.

Lyder det helt skørt? Ikke desto mindre er det det, der sker for mange af os, når vi siger til os selv, at vi IKKE må tænke på en bestemt måde, og IKKE føle på en bestemt måde. Så begynder vi for alvor at lægge mærke til, når det sker. Og det bliver sværere og sværere.

Ovenstående øvelse anvendes i mange sammenhænge, blandt andet indenfor metakognitiv terapi og NLP. Psykologen Daniel Wegner studerede effekten i 1980'erne. Her var det dog en hvid bjørn, man ikke måtte tænke på.

Men faktisk stammer det helt tilbage til forfatteren Fyodor Dostoevsky, der i 1863 gav sine læsere den samme opgave: prøv at lade være med at tænke på en isbjørn og du vil opdage at den fordømte tingest dukker op hele tiden!

Hvad gør man så?

I forvejen er der mange andre tanker, der dukker op i dit hoved. Tanker, som du ikke skænker en tanke. Du registrerer at de dukker op - og så er du hurtigt videre, også selvom tankerne nogle gange faktisk var vigtige! Man kommer i tanker om, at man har en aftale. Men det er hurtigt væk igen. Senere har man faktisk glemt aftalen. Ups.

Men når vi siger - “det vil jeg ikke tænke på” - så giver vi ekstra meget opmærksomhed til tanken. Og så kommer den tilbage.

Hvis vi derimod registrerer tanken - men ikke gør noget særligt ud af den - så forsvinder den hurtigt igen og har ikke tendens til at komme tilbage. Bliv ved med på denne måde at ignorere tanken fremfor at give den opmærksomhed.

Tilsidst holder den op med at komme.

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp, så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk