Hypnose som bedøvelse
Hypnose er bare effektivt mod kroniske smerter, men også mod akutte smerter. Kan man bruge det til operationer?
Ja, faktisk var det en af de første anvendelser af hypnose. Lægen James Esdaile udførte allerede i 1840'erne 300 operationer med hypnose som bedøvelse. Dengang havde man jo ikke den type bedøvelse, vi har i dag. James Esdaile beskriver i et brev til James Braid, som var den der fandt på navnet “hypnose”, hvordan det foregik. Patienterne fik hypnose i en time dagligt i flere dage, i gennemsnit 4-5 dage, og så blev operationen gennemført, når patienten havde opnået en tilstrækkelig dyb hypnose. Og vi taler om alvorlige kirurgi: maveoperationer og amputationer. Hypnose blev siden anvendt flere steder, også sammen med bedøvelse. Her kunne man reducere den farlige æter og få meget bedre resultater og flere levende patienter.
Hypnose som bedøvelse i nutiden
I takt med den moderne lægevidenskab fandt mere og mere avanceret bedøvelse, bliver hypnose sjældent brugt i forbindelse med almindelige operationer. Måske passer det ikke ind i vores hypereffektive sundhedssystem. Men samtidig forsøger anestæsi-forskningen hele tiden at minimere bedøvelse, for selv med vores moderne bedøvelse heler kroppen hurtigere, jo mindre bedøvelse der bruges og jo mindre stress, patienten oplever.
Anvendelser
Heldigvis anvendes hypnose nogle steder, med og uden kombination med anden bedøvelse. I Frankrig blev 150 kvindelige kræftpatienter opereret med en kombination af hypnose og bedøvelse. I Belgien har anæstesiologen Marie-Elisabeth Faymonville her i 00’erne anvendt hypnose kombineret med lokalbedøvelse ved både store og små operationer og reduceret anvendelsen af narkose til kun 1% af de normale mængder.
I Frankrig har Dr. Ilyess Zemmoura fra 2011-2015 fjernet kræftknuder i hjernen mens patienterne har været bedøvet med hypnose. Fordelen er at patienten er vågen imens og kan kommunikere med kirurgen. Ulemperne har i dette forsøg været at patienterne har måttet trænes i hypnose i flere uger, så der har været mere forberedelse end ellers. Men hypnosebedøvelsen har fungeret effektivt og pålideligt selv til denne type operationer, hvor patienten tydeligt kan høre boren og mærke vibrationer i kraniet.
Hypnose og fødsler.
Herhjemme er hypnose måske så småt ved at vinde indpas på fødegangene, hvor der eksperimenteres med at dæmpe fødselssmerter. Her er det både en fordel at jordemoderen kender til hypnose og en fordel, hvis den fødende har trænet selvhypnose inden fødslen. Den danske forsker Anette Werner har gennemført et forsøg med gode resultater, hvor gravide blev trænet i selvhypnose op til fødslen.
Næste gang
Kontakt
Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.
Venlig hilsen
Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk