Afhypnotisering - du var allerede i hypnose!

Certificeret hypnoterapeut og metakognitiv terapeut Kim Oechsle
Effektiv og tryg terapi, efter behov, ikke faste forløb. Se anmeldelserne.

Afhypnotisering

Når jeg har hjulpet en klient af med et problem, har jeg ofte en fornemmelse af at jeg ikke bare har hypnotiseret dem, men faktisk afhypnotiseret dem fra fx angst eller en dårlig vane.

Hypnose virker - men hvordan?

Hypnose er stadig lidt en gåde for videnskaben. Ikke AT det virker, for det er der masser af beviser på, men hvordan det virker. De fleste mener, at hypnose ikke er en speciel tilstand, men at vi faktisk er i stand til at tage imod de såkaldte hypnotiske “forslag” hele tiden. Altså forslag om hvad vi skal forestille os, hvad vi skal tro og hvad vi (tror) vi ved. En anden måde at sige det på er at hypnose er en slags indlæring. Eller at indlæring er en slags hypnose!

Negativ spontanhypnose

Den danske læge Jens Jørgen Gravesen har skrevet om et begreb han kalder negativ spontan hypnose. Det er situationsbestemt indlæring, altså at hjernen lærer noget af alle de sanseindtryk, der er i en bestemt situation.

Den bedste måde at forklare det på er når man får en fobi. Det kunne fx være en fobi for at køre i bil. Den kan være opstået, fordi man på et tidspunkt har været involveret i et trafikuheld uden at få bearbejdet hændelsen. Når man får et chok under et trafikuheld, kommer man i en slags trance, hvor hjernen kun arbejder med at få én i sikkerhed og at lære, hvad der gik galt i situationen. Hjernen husker nemlig dette, så man ikke kommer i den situation igen. Det er negativ spontanhypnose, og der skal ikke mere end et splitsekund til for at hjernen indlærer dette. Det vil altid være koblet til nogle bestemte følelser, der er opstået i situationen.

Men faktisk skal der ikke mere end en lille bemærkning på et uheldigt tidspunkt til for at give os en negativ spontanhypnose. Eftersom vi altid er “klar” til at tage imod hypnotiske forslag, kan man også tage en forestilling ind og vedligeholde den som en overbevisning, en af hjernens genveje. Man er overbevist om at det er “sådan det er” og stiller ikke længere spørgsmål ved om det faktisk er rigtigt. Sådanne overbevisninger har vi allesammen masser af (også jeg). Heldigvis er det kun nogle få af disse hjerne-genveje, der volder problemer.

Ud af den hypnose, du allerede var i

En af metoderne til at hjælpe klienter der har traumer eller overbevisninger som følge af negativ spontanhypnose er at lære dem, hvordan de går ud af hypnose. Symptomet kan godt være, at man stadig føler det som om man går inde i en klokke ind imellem. Dette er en slags hypnose. Når man får lært at genkende, hvad der sker, og får redskaber til at gå ud af hypnosen, kan det være en stor lettelse og hjælp i sig selv.

Når traumet desuden får lov til at blive færdigbearbejdet, er der som regel ikke mere at komme efter.

Og så er man afhypnotiseret.

Næste gang

I næste nyhedsbrev handler det hypnose og rygning - her kan man nemlig også blive afhypnotiseret!

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk