Tanker og psykologisk illusionsmodel

Alle tanker er ok

En af de metoder, jeg arbejder efter, er den psykologiske illusionsmodel. En kerneværdi i denne model er at tanker i sig selv ikke er et problem. Heller ikke indholdet af tankerne.

Mange oplever det som et problem at tænke “dårlige” tanker. F.eks. at tænke ondskabsfulde tanker om familiemedlemmer eller kollegerne. Andre oplever at de burde tænke bestemte tanker, men at de ikke tænker dem. Det kan gælde f.eks. sorg eller glæde over andres bedrifter. Men sandheden er, at tanker har deres eget liv. Vi kan ikke styre vores tanker. Vi oplever kun én bevidsthed, og i den bevidsthed ER tankerne der bare. Vi ved ikke selv, hvor tanker kommer fra. Vi kan godt bestemme os til at tænke på noget bestemt og tage kontrollen, men det meste af tiden opstår tankerne bare af sig selv.

Det er ligesom med vores åndedræt og vores blinken med øjnene. Vi har kun delvis kontrol. Det bliver meget nemmere, når vi accepterer, at tankerne fungerer på samme måde. Jo mere man forsøger at undgå bestemte tanker, jo sværere er det faktisk at styre dem. Denne modstand kan i sig selv give problemer.

Eksempel: Du må IKKE tænke på ...

Et godt eksempel på det er et lille tankeeksperiment. Du må IKKE forestille dig blå træer.

Du skal til gengæld forestille dig din barndoms hus. Alle detaljer. Farver, omgivelser og det hele. Men ikke et eneste blåt træ. Tænk på din barndoms hus i 60 sekunder.


... hvordan gik det? Kunne du undgå at tænke på blå træer? Vær ærlig! Nej, vel?

Sagen er nemlig at det er helt umuligt at sige til sig selv, at man IKKE vil tænke en bestemt tanke. For ved hele tiden at tænke på det, du ikke må tænke, bliver det først helt umuligt.

Lyder det helt skørt? Ikke desto mindre er det det, der sker for mange af os, når vi siger til os selv, at vi IKKE må tænke på en bestemt måde, og IKKE føle på en bestemt måde. Så begynder vi for alvor at lægge mærke til, når det sker. Og det bliver sværere og sværere.

Ovenstående øvelse anvendes i mange sammenhænge, blandt andet indenfor [metakognitiv terapi](/metakognitiv-terapi) og [NLP](/nlp). Psykologen Daniel Wegner studerede effekten i 1980'erne. Her var det dog en hvid bjørn, man ikke måtte tænke på.

Men faktisk stammer det helt tilbage til forfatteren Fyodor Dostoevsky, der i 1863 gav sine læsere den samme opgave: prøv at lade være med at tænke på en isbjørn og du vil opdage at den fordømte tingest dukker op hele tiden!

Den psykologiske illusionsmodel i terapi

Med den psykologiske illusionsmodel som baggrund bruger jeg hypnose med små tankeeksperimenter som ovenstående til at finde frem til de tanker og følelser, som man har forbudt sig selv at tænke og føle. Og så få ændret de automatiske reaktioner, vanetænkning, overbevisninger osv der skal til for at skabe nye veje. Det kan lyde helt banalt (“skal man bare tænke positive tanker?") eller det kan lyde helt umuligt (“disse tanker giver mig angst”). Alt efter ens egen oplevelse. Ingen af disse opfattelser er objektivt rigtige, når man virkelig tillader sig selv at undersøge dem.

Selvom metoden er den samme, er vejen til accept af tanker helt individuel og det vil altid være et samarbejde mellem mig og min klient. Men resultaterne er ofte forbløffende, når tankerne sættes fri.

Næste gang

Nok om tanker! Næste gang skal det handle om noget, de færreste forbinder med hypnose: hudsygdomme.