Vågner man altid igen?

Kan man risikere aldrig at vågne af hypnose?

Jeg hører ind i mellem nogle folk, der frygter at man risikerer aldrig at vågne igen fra hypnose. Kan det virkelig ske?

For det første er hypnose og søvn ikke det samme. Hypnose har lidt til fælles med søvn, fordi forestillingsevnen er forstærket, så det man forestiller sig virker mere levende og ægte. Nogle sammenligner det med tilstanden lige inden man falder i søvn.

Så når man ser folk “sove” til showhypnose så er det bare fordi, vi normalt forbinder slappe kroppe med søvn eller bevidstløshed. Man er ofte afslappet, men helt vågen og bevidst under hypnose. Men ok - kan så risikere aldrig at komme ud af hypnose?

Min egen onkels oplevelse

Da jeg var barn, hørte jeg tit historien om min onkel, som optrådte med at hypnotisere folk. En dag var der én, som han ikke kunne “få ud” af hypnosen igen. Det lykkedes heldigvis til sidst, men min onkel blev så forskrækket over oplevelsen, at han aldrig hypnotiserede folk igen.

Der findes andre lignende historier. Så folk har oplevet at det var svært for hypnotisøren at få folk ud af hypnosen igen. Der er dog ingen, der ligger på et hospital et sted i koma fordi ikke kunne komme ud af hypnose. Alle er “vågnet” - kommet ud igen til sidst. Men det kan godt tage længere tid - og i et show kan ét minut føles som meget, meget lang tid.

For sjov eller måske ægte søvn

Der kan være flere forskelige forklaringer. For det første kan det være, at den der bliver hypnotiseret simpelthen driver gæk med hypnotisøren på scenen. Husk at det aldrig er hypnotisøren der har kontrollen - det er altid én selv der vælger at lade sig hypnotisere.

Den anden forklaring er at personen simpelthen er så afslappet, at vedkommende faktisk er faldet rigtigt i søvn og derfor ikke hører hvad der bliver sagt!

Vågn op - og åbn øjnene!

En tredje forklaring er at hypnotisøren simpelthen glemmer at fortælle helt præcist hvad den hypnotiserede skal gøre. Når man er hypnotiseret og virkelig indlever sig 100% det, hypnotisøren siger, tager man også tingenen meget bogstaveligt. Så hvis man får at vide at man skal “vågne” kan det godt være at man vågner - men f.eks. stadig er afslappet med lukkede øjne.

Så hvis hypnotisøren ikke får sagt helt præcist, at vedkommende skal gøre som der bliver sagt, sætte sig op, åbne øjnene osv - ja så kan det se ud som om den hypnotiserede ikke “kommer ud”.

Det er dejligt at være i dyb hypnose

Den mest sandsynlige forklaring er dog at den hypnotiserede har det for godt til at ville ud af hypnosen igen! Interviews med folk der bliver hypnotiseret til sceneshows viser, at mange oplever en unik afslappelse og en fantastisk lykkefølelse undervejs. Når man så får at vide at nu er det slut, er der også nogle der hellere vil blive i hypnosen. Men de vælger altså selv at blive der, ligesom når man vælger at sove lidt længere i weekenden. Derfor kan man som hypnotisør fortælle at de kan opnå samme dejlige lykkefølelse igen næste gang de lader sig hypnotisere.

Man kom selv derind - og finder selv ud

Under alle omstændigheder, uanset den virkelige årsag, vil alle på et tidspunkt helt af sig selv komme ud af hypnosen. Selvom en hypnotisør har været involveret, er hypnosen skabt af én selv. Det samme gælder, hvis man laver selvhypnose. Her har man helt fra starten valgt at gå i hypnose og vælger naturligvis også selv hvornår man går ud igen. Husk igen, at hypnose er en naturlig tilstand af fordybelse som også fandtes før man begyndte at kalde det hypnose.

Næste gang

Hvad er hukommelse egentlig? Husker hjernen alt hvad man har oplevet? Kan man finde glemte minder frem med hypnose?