Neuro-Lingvistisk Programmering

NLP - hvad er det?

NLP, Neuro-Lingvistisk Programmering eller neurolingvistisk psykologi, som det også kaldes, stammer fra hypnose. Mange hypnotisører anvender også NLP. Nogle anvender NLP uden hypnose. Men hvad er det egentlig?

NLP's historie

NLP opstod, da amerikanerne Richard Bandler og John Grinder forsøgte at skabe et system til at beskrive hvad folk “gør” når de yder en præstation. Bandler og Grinder startede med at analysere tre terapeuter, der var kendt for at opnå imponerende resultater. Det var Fritz Perls, som med sin gestaltterapi fik sine klienter til at leve sig ind i at tale som deres forældre eller sider af sig selv, når de sad i forskellige stole. Det var familieterapeuten Virginia Satir, der introducerede idéen om menneskers problemer afhænger af hvordan de håndterer dem med tanker og følelser. Og sidst men ikke mindst var det hypnotisøren Milton Ericksson, der under en almindelig samtale tilsyneladende kunne sætte folk i en dyb trance og med mærkelige historier kunne skabe mirakler hos folk, der var kørt helt fast i personlige problemer.

NLP og coaching

NLP udviklede sig efterhånden i mange retninger så det både anvendes indenfor coaching til at lære af andre hvordan man forbedrer sine præstationer og indenfor terapi til ændre på så forskellige områder som overbevisninger, fobier og smerter. Selvom NLP er baseret på hypnose bruger man ikke nødvendigvis ordet “hypnose”, hvis man er NLP-terapeut. Men som vi har set på i tidligere nyhedsbreve, så er hypnose ikke en særlig tilstand som man kun kan komme i på én måde. Alle mennesker er hele tiden modtagelige overfor de “hypnotiske forslag”. Hvis man lever sig ind i “forslaget”, altså det, man skal forestille sig, oplever en del af ens sind også, at det er virkeligt.

Tip: En lille rutsjetur

Forestil dig f.eks. følgende:

Du har sagt ja til at sætte dig i verdens største rutsjebane. Du bliver spændt fast med en bøjle over skuldrene og en sele over maven og nu kører vognene opad, opad, opad. Du kan høre lyden af vognene, der bliver trukket op mod rutsjebanens top. Du kan se den blå himmel over dig. Og du kan se toppen komme nærmere og nærmere. Måske kan du også fornemme lugtene her i vognen sammen med de andre mennesker. Og mærke hvordan du bliver presset bagover i sædet.


Hvad oplevede du?

Hvis du kan leve dig ind i ovenstående beskrivelse, kan det være at din krop reagerer på en bestemt måde. Det kan være du gyser ved tanken, eller det kan være at du bliver begejstret. Under alle omstændigheder er alle mennesker i stand til at skabe forestillinger, som også medfører følelser, kropslige sansninger og tanker. Helt uden "hypnose".

Hvis du ikke lige kunne lade dig rive med af ovenstående rutsjebanetur så tænk på hvordan du har haft det lige inden en eksamen eller en jobsamtale.

Hvordan oplever du?

I NLP og hypnose tager man udgangspunkt i dels den konkrete oplevelse af hvordan det føles i kroppen og dels de tanker, overbevisninger og følelser der opstår i en bestemt situation. Uanset om der er tale om at ryge, om at have en fobi eller angst eller hvordan man håndterer sine følelser i parforhold eller trafik.

Min brug af NLP

Jeg bruger både NLP og hypnose til at at skabe forestillinger i terapisituationen. Klienten og jeg udforsker hvad der sker og ikke mindst hvad det medfører, hvis nogle af forestillingerne bliver lavet om. Her er vi tilbage til Virginia Satirs oprindelige idé. Hvis måden, man håndterer sine personlige tanker, følelser og sanseoplevelser forandres, vil oplevelsen af problemet også forandres. Og måske er der så ikke længere noget problem.

Næste gang

I næste nyhedsbrev handler det om alt andet end én selv. Hvordan kan man få det bedre uden job eller med en elendig chef, en urimelig kæreste eller en forfærdelig barndom? Det kan man jo ikke lave om på?

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk