Hypnose og underholdning

Certificeret hypnoterapeut og metakognitiv terapeut Kim Oechsle
Effektiv og tryg terapi, efter behov, ikke faste forløb. Se anmeldelserne.

Showhypnose

Mange har nok set et hypnoseshow i tv eller i virkeligheden: folk kommer op på scenen og kommer under hypnotisørens “kontrol”. De falder i en dyb søvn på kommando eller tror de er en høne. Sådan ser det ud. Men hvad foregår der egentlig?

Hypnose som underholdning

Hypnose er godt show. Det har det været lige siden Frans Anton Mesmer i 1700-tallet troede at man kunne helbrede folk med “magnetisme”. Folk rørte ved Mesmer eller hans magneter og faldt om, gik i kramper - og blev helbredt. Efter opdagelsen af hypnose fandt dygtige showfolk ud af at udnytte hypnose til underholdning. Og det sker stadig i dag. Heldigvis, for showhypnose er fascinerende. Det viser, hvad det menneskelige sind er i stand til.

Ali Hamann

I Danmark husker de fleste over 30 Ali Hamanns shows og tv-udsendelser. Desværre har de også givet hypnose et lidt blakket ry, fordi folk blev gjort til grin og nogle gange også udsat for farlige situationer på scenen. Nogle mennesker er blevet bange for hypnose, fordi det ser ud som om hypnotisøren tager kontrollen og kan få folk til at gøre hvad som helst. Andre “tror ikke på hypnose” og mener at det hele er skuespil.

Hypnose er ligeså virkeligt som tyngdekraften

Men at hypnose eksisterer og ikke er “fup” er forlængst bevist i videnskabelige forsøg. Så man behøver ikke “tro” på at hypnose eksisterer. Ligesom mange andre fænomener i den menneskelige hjerne kan videnskaben dog endnu ikke helt præcist forklare, hvordan hypnose virker. Den mest fremherskende teori er, at mennesker lader sig selv hypnotisere. Hypnotisøren kommer med “forslag” til hvad man skal forestille sig. Og når man så lever sig 100% ind i disse forestillinger, kan man lade sig selv “glemme” at det er noget, man forestiller sig.

Hvad sker der under et hypnoseshow?

Når man melder sig frivilligt til at være med på scenen i et sceneshow, er man på forhånd indstillet på at tage imod de forslag, som hypnotisøren kommer med. Nogle mennesker har desuden en god evne til på kort tid at leve sig helt ind i forestillingerne. Det er dem, der kaldes “højt hypnotiserbare”. Andre har sværere ved det. Langt de fleste kan hypnotiseres. De højt hypnotiserbare udgør op til 15%, 70% ligger i mellemklassen og kun 15% er “lavt hypnotiserbare”. Men selv disse kan lære at blive hypnotiseret med træning. Men det er for kedeligt at se på til et hypnoseshow, så dem, der ikke med det samme lader sig hypnotisere, bliver sendt ned blandt publikum igen.

Det interessante er dog, at 85% af befolkningen kan lade sig hypnotisere til en vis grad uden forudgående træning.

Hypnotisører er ikke nødvendigvis terapeuter

Showhypnose og hypnoterapi bruger altså begge hypnose. Men showhypnotisører er ikke nødvendigvis dygtige terapeuter. Og i forbindelse med terapi behøver man ikke være i samme type hypnose som på scenen. Det handler om hvad man bruger hypnose-tilstanden til. Jeg anvender hypnosen som et redskab til at skabe forestillinger, der i sidste ende skal ændre på de indlærte automatiske følelser, tanker og handlinger som giver problemer.

Tip: Magnetiske hænder

Showhypnotisører bruger simple øvelser for at finde deltagere blandt publikum, som er højt hypnotiserbare.

En af øvelserne er magnetiske hænder.

  • Hold begge arme helt strakt ud med åbne hænder, håndfladerne mod hinanden
  • Kig ned på hænderne og forestil dig, at de er magnetiske og tiltrækker hinanden
  • Luk øjnene
  • Sig til dig selv, at hænderne tiltrækker hinanden - at de kommer nærmere og nærmere
  • Bare lad det ske - du skal ikke gøre noget bevidst. Kroppen skal nok arbejde af sig selv
  • På et tidspunkt vil hænderne eller fingrene mødes. Du kan bruge dette øjeblik til give dig selv ro og slappe af
  • Sig til dig selv, at når du åbner øjnene er du fokuseret og fyldt med energi
  • Åbn øjnene

De fleste oplever at hænderne går sammen af sig selv automatisk. Dette er en af de øvelser, som de fleste reagerer på. Samtidig er det en god fokusøvelse til at få koblet hjernen af og lige give sig selv et øjeblik til at aktivere afspændingsresponsen, som modvirker stress.

Næste gang…

ser vi nærmere på, hvad der kan lade sig gøre under hypnose. Dem der lader sig hypnotisere på scenen kan glemme deres eget navn, blive fulde af at drikke vand, tro at de operasangere. Men kan de få umenneskelig styrke? Kan de huske det hele bagefter eller er det glemt?

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk