Følelser og hypnose

Hypnose og følelser

Vi kan slet ikke undvære følelser i vores liv, men stærke, negative følelser kan gøre livet hårdt. Og ubevidste følelser kan styre os, så vi slet ikke har kontrol over hvordan vi reagerer. Det er baggrunden for angst og stress, tristhed, depression og dårlige spisevaner men også rygning og misbrug. Ubevidste følelser kan endda også forårsage kroniske smerter.

Med hypnose arbejder vi direkte med følelser på en måde, som giver flere muligheder end almindelig samtaleterapi.

Mindfulness og følelser

Sidste gang så vi nærmere på følelser. Mindfulness kan give en bedre kontrol over egne følelser, fordi man træner sig til at “observere uden at reagere”. Man bliver mere bevidst men også mere objektiv. Men nogle gange har vi helt mistet kontrollen over følelserne. Eller også er følelserne ubevidste og vi lægger slet ikke mærke til, at de er der.

Med almindelig samtaleterapi arbejder man normalt med at tale om følelser og tanker på et bevidst plan. Under en samtale kan man også undervejs “opdage” skjulte følelser, eller man kan opnå en erkendelse af at man kan forstå sig selv eller sine omgivelser på en helt anden måde. Sådan nogle erkendelser kender vi nok alle sammen. Når først man har opdaget en skjult følelse eller forstår sig selv eller andre på en helt ny måde, kan det give én den forandring, der løsner op for det hele.

Underbevidsthed og følelser

Med hypnose kan man også arbejde på et “ubevidst” plan. Hypnosen kan være meget mere effektiv, fordi man kan gå direkte efter at spørge eller påvirke “underbevidstheden”. Underbevidstheden er ikke en “ting”. Det er bare en fællesbetegnelse for de processer der ligger udenfor bevidstheden. Hvad er det, der gør at man får en bestemt tanke? En bestemt følelse? De fleste mennesker oplever ind i mellem, at de reagerer på en bestemt måde uden egentlig at vide helt præcist hvorfor. Det er mønstre, vaner og automat-reaktioner, som hjernen har lært gennem tiden. Dét er underbevidstheden.

Man kan ændre følelser med hypnose. I modsætning til mindfulness, som primært handler om at observere neutralt, så er hypnose påvirkning. Her går man altså direkte efter et mål, at komme fra A til B.

Hypnose aktiverer forestillingsevnen

Ligesom man kan skabe tanker bevidst kan man også skabe følelser bevidst. Det handler om at indstille sig på tage imod påvirkningen. Det er netop dét, hypnose handler om. Hypnose er en helt naturlig proces, hvor man aktiverer sin fantasi og forestillingsevne, lidt ligesom stadiet midt imellem vågen tilstand og drømme-tilstanden. Man kan blive hypnotiseret af en hypnotisør - eller hypnotisere sig selv.

Nogle klienter har fortalt mig, at de ikke rigtig troede på, at det ville virke at ændre følelser. Det virker helt umuligt, fordi følelser som regel opstår af sig selv. Men man kan ændre den automatiske reaktion - og forandre følelser eller endda nogle gange simpelthen slette en uønsket følelse.

Når mine klienter så kommer hjem opdager de, at den negative følelse ikke rigtig er der længere. Og med den er problemet også væk. Det kan være en følelse af ensomhed der gør at man får lyst til at spise kager. Eller en følelse af irritation over personer og situationer, man ikke ønsker at blive irriteret og vred over.

På samme måde kan man også skabe positive følelser. Det kan du prøve i den nedenstående lydfil.

Tip: Fyld positive følelser ind i hjertet

  • Sæt dig med hænderne i skødet og luk øjnene.
  • Tænk på noget, der gør dig i godt humør. Det kan være nogle dejlige minder, nogle personer du holder af, eller noget du skal i fremtiden.
  • Når du mærker følelsen, så forestil dig nu, at du kan skrue op for følelsen ved at bevæge dine arme fra skødet op til hjertet.
  • Så bevæg dine arme ganske langsomt, en centimeter af gangen, og forestil dig at den gode følelse bliver forstærket
  • Når du når op til brystet, så forestil dig at du nu skubber den gode følelse ind i hjertet
  • Hold hænderne på brystet ud for hjertet, lad hjertet tage imod følelsen og lad den brede sig fra hjertet rundt i hele kroppen
  • Bliv siddende lidt og mærk hvordan det spreder sig rundt
  • Gentag - du kan tænke på det samme eller på andre gode ting

Næste gang

Kender du det, at du på den ene side vil noget - på den anden side vil noget andet? Du oplever en “indre konflikt”? En måde at arbejde med det under hypnose er at tale til de forskellige “dele” af dig. Lyder det mystisk? Ikke desto mindre har hypnoterapeuter brugt metoden i et halvt hundrede år med stor succes.

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk