Følelser og mindfulness

Følelser er liv

Følelser er både det brændstof, der giver energi og livskvalitet - og det, der kan gøre livet svært og hårdt. Med hypnose arbejder vi direkte med følelser på en måde, som giver flere muligheder end almindelig samtaleterapi.

Mr Spock

Forestil dig et liv uden følelser. Mr Spock fra science-fiction serien Star Trek er et godt eksempel. I modsætning til mennesker handler han udelukkende ud fra logik og tanker. For os mennesker er det utænkeligt at leve et liv på den måde. Vi er afhængige af at føle positive følelser som glæde, begejstring, forundring, håb og de mere komplekse følelser som forelskelse, kærlighed og lykke. Men de ville ikke give mening uden negative følelser som tristhed, sorg, vrede, irritation, surhed og fortvivlelse. Uden dem får vi ligegyldighed - og måske kedsomhed.

Følelser overtager kontrollen

Mange menneskelige problemer opstår, fordi der er stærke følelser involveret. Følelser har det med at overtage kontrollen. Når vi er stærkt følelsesmæssigt involverede, slår hjernen de højere tænkende dele af hjernen fra. Det kender vi nok allesammen fra skænderier. En god måde at opnå mental robusthed er at praktisere den del af mindfulness, hvor man observerer sig selv og sine egne tanker og træner sin hjerne til ikke automatisk at reagere på de tanker, der dukker op.

Tankerne og følelserne påvirker hinanden. Tankerne kan ofte sætte gang i følelser - eller også vil du opdage, at du har tanker om dine følelser.

Tankerne er det, der dukker op i bevidstheden. Men samtidig er det bevidstheden, der oplever tankerne. Det at blive bevidst om sine egne tanker, gør at man lettere kan frigøre sig fra følelser, man ikke ønsker. Eller engagere sig endnu mere i følelser, man gerne vil have.

Du kan f.eks. hver dag udføre denne simple øvelse i 10-15 minutter.

Tip: Simpel mindfulness øvelse

NB: Undervejs vil du helt sikkert opleve at blive distraheret af andre ting. Du vil blive distraheret af din krop - smerter, ubehag, kløen, rumlen i maven osv. Du vil også opleve at tanker eller følelser løber af med dig. Hvis du opdager at du er kommet til at følge efter en tanke, så vend tilbage til at koncentrere dig om åndedrættet igen.

Hvis du bliver irriteret over dig selv er det bare en følelse, du kan lægge mærke til! Du kan forestille dig at du træner en hundehvalp eller en baby, som det ikke nytter at blive sur på. Det er helt naturligt for hjernen at tænke tanker og at forfølge dem.

Træner du dette dagligt, bliver du med tiden også bedre til at lægge mærke til dine egne tanker og følelser i hverdagen. Og når du lægger mærke til det, er du meget bedre i stand til at handle på dem og måske lave dem om.

  • Sæt dig med lukkede øjne et roligt sted
  • Koncentrér dig om dit åndedræt - indånding, og udånding.
  • Læg mærke til, hvilke tanker, der dukker op, men uden at forfølge dem
  • Så hver gang, du opdager at du er i gang med at tænke en tanke, så vend din opmærksomhed tilbage til dit åndedræt
  • Det er helt normalt, at du ind i mellem glemmer, at du er i gang med en tanke. Bare vend tilbage til åndedrættet, når du opdager det.
  • Når du har vænnet dig til at opdage tanker, så begynd at kategorisere dem:
  • Hvilken "slags" tanker er det? Det kan være tanker om din karriere eller dit kærlighedsliv, noget du bemærker i din krop eller bare praktiske tanker om at reparere bilen

Mindfulness

Mindfulness kan læres og anvendes på mange måder. Mange opgiver fordi de føler at de ikke kan stoppe tankerne. Det er heller ikke meningen med mindfulness, men nogle lærer nogle øvelser, hvor det føles som en kamp med opmærksomheden. Man ender med at blive frustreret over det istedet for mindful!

Jeg har selv haft gavn af en meget systematisk måde at udføre mindfulness på, som jeg nu har uddannet mig i og underviser i. Her lægges vægt på at øvelserne kan bruges i hverdagen og at forskellige øvelser kan anvendes strategisk på at bearbejde hvad der dukker op af tanker, følelser og sanseindtryk. Samtidig er øvelserne enkle at gå til.

Næste gang

Nogle følelser er dog så svære at styre, at det opleves som om man slet ikke har kontrol over dem. Eller også er man slet ikke klar over, at man er styret af følelser. Man reagerer bare. Med hypnose arbejder vi direkte med følelser på en måde, som giver flere muligheder end almindelig samtaleterapi. Mere om det i næste nyhedsbrev.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk