Anvendelse af selvhypnose

Hvordan bruger jeg selvhypnose?

I sidste nyhedsbrev lærte du min simple metode til at gå i hypnose. For nemheds skyld er den også med denne gang, sidst i nyhedsbrevet.

Men hvad skal man anvende selvhypnosen til? Du kan måske huske fra tidligere, at hypnose egentlig består af “forslag” - altså at man skal forestille sig noget. Starten på hypnosen skal gøre én mere modtagelig, skruer op for forestillingsevnen. Når man er i hypnose kan man modtage positive forslag. Hvis man f.eks. har en hudlidelse, kan man modtage forslag om at huden heler. Mange forbinder måske hypnose med psykiske lidelser og problemer, men krop og sind hænger sammen og hypnose kan også anvendes til kroniske smerter, problemer med mave-tarm systemet og hudlidelser som psoriasis, rødmen og vorter. Jeg anvender hypnose til at reducere kroniske smerter hos mine klienter, og en del af terapien er at lære folk at bruge selvhypnose. Det hele handler om at give hypnotiske “forslag” som påvirker krop og sind.

Forslag om at kroppen heler

Når du følger opskriften (se sidst i nyhedsbrevet) er der forslag om at kroppen slapper af. Når du forestiller dig disse forslag, f.eks. om at musklerne bliver bløde og virkelig lever dig ind i det, sker det også - helt automatisk. Din krop følger det, som du forestiller dig. Når du først har sat dig selv i hypnose kan du fortsætte med at give dig selv hypnotiske forslag om heling og bedring på samme måde. Hvis du f.eks. har forhøjet blodtryk, kan du sige til dig selv, at trykket sænkes. Forestil dig billeder af at blodårerne slapper af og giver mere plads. Det gælder om at bruge sin fantasi og forestillingsevne og så forvente at det sker af sig selv - uden anstrengelse.

Forslag om at føle eller handle anderledes

Du kan også bruge selvhypnose til mere følelsesmæssige problemer - eller situationer, hvor du gerne vil handle anderledes, f.eks. ved vaneændringer. Inden du går i gang med selvhypnosen, er det en god idé at tænke over, og måske ligefrem at skrive ned, hvad du gerne vil opnå. Du har det typisk på én måde - og vil gerne føle eller handle på en anden måde.

Her gælder det om at formulere forslagene positivt. De skal ikke handle om at undgå noget, eller “ikke” at gøre noget. I så fald ender det med at blive endnu sværere. Hvis man f.eks. formulerer et forslag som “jeg spiser ikke kage og slik” er det svært for hjernen at undgå at tænke på kage og slik. Istedet skal du formulere det som “jeg spiser sundt” eller “jeg går en tur i skoven”. Vi kan alle huske, hvordan Mette Frederiksen under corona-krisen opfordrede til ikke at hamstre toiletpapir, med det resultat at det var præcis hvad folk gjorde! Når du så er i selvhypnose, bruger du de forslag, du har formuleret på forhånd. Gentag dem indeni dig selv, hurtigt og forvent at det sker - helt automatisk og uden anstrengelse.

Hypnose om bedring i det hele taget

Hvis du er som de fleste mennesker, bruger du i forvejen en del af din dag på at tænke på dine problemer. Du ved derfor allerede præcis, hvad du gerne vil have lavet om i dig selv. Du kan derfor også nøjes me at lave en helt generel selvhypnose, hvor du blot i hypnosen gentager ca tyve gange for dig selv: “Hver dag, på alle måder, får jeg det bedre og bedre.”

Denne metode formulerede en af hypnosens foregangsmænd, Emile Coué, for længe siden. Vel vidende at alle mennesker instinktivt ikke tror på forandring er idéen at de mange repetitioner af ordene og det at man siger det hurtigt (til sig selv), at man dermed går udenom sin egen instinktive modstand. Emile Coués metoder er i dag almindeligt anerkendte og danner grundlag for mange metoder i moderne terapi.

Tip: Brug selvhypnose til at nå dit mål

Formulér et eller flere mål, som du gerne vil opnå. HUSK at du skal formulere det som positive forslag. Formulér dit mål som noget du gør eller noget der sker. F.eks. "jeg føler mere og mere overskud", "jeg spiser sundt" eller "mine blodårer renses".

  • Fokusér på et punkt på loftet eller væggen – godt over øjenhøjde. Det må godt være en lille smule anstrengende for øjnene.
  • Træk vejret ind med næsen og sig i tankerne "Ro"
  • Hold vejret ganske kort, ca 1 sekund
  • Åbn munden ved at lade kæben falde
  • Sig i tankerne ”Giv slip”
  • Ånd ud 1-2 sekunder længere end indåndingen
  • Forestil dig, at øjnene bliver tungere og tungere for hvert åndedrag
  • Øjnene lukker sig mere og mere - til sidst lukkes de helt i.

  • Lad en dejlig afslappelse glide gennem hele kroppen, fra top til tå.
  • Brug åndedrættet til at "skubbe" afslappelsen ned gennem kroppen
  • Gentag dine positive mål for dig selv. Indeni dit hoved eller ganske lavt
  • Gentag dem så hurtigt du kan - 20 gange eller mere.
  • Giv dig tid til at komme lige så langsomt ud af hypnosen igen - eller læg dig til at sove.

Næste gang

… skal vi tale om vaner. Gode vaner - og dårlige vaner. Har du nogen af dem?

Kontakt

Jeg hjælper folk med mange forskellige problemer med mine metoder der kombinerer hypnose med andre terapiformer for krop og sind. Skriv eller ring endelig, hvis du har spørgsmål eller vil vide, om jeg kan hjælpe dig eller nogen, du kender.

Mvh

Kim, hypnotiseret.dk

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk