Afslapningsrespons - det modsatte af stress

Stressrespons

Stress er kendt af de fleste efterhånden og det er alment anerkendt, at stress ikke bare er psykologisk men også kan give fysiske smerter og sygdomme, den såkaldte stress-respons. Men vidste du, at der er en naturlig mekanisme, der modvirker stress?

Virkningen af stress kommer, når ens krop og sind har været udsat for en langvarig belastning. Resultatet af den såkaldte stress-respons er ofte skader i hjerte, luftveje, mave-tarm systemet og hukommelse. Det er alvorlige symptomer, vi taler om ved langvarig stress. Men siden 1980’erne har den amerikanske læge Herbert Benson forsket i den såkaldte afslapningsrespons. Det er den modsatte af stress-responsen.

Afslapningsresponsen

Vores kroppe er heldigvis designet til at kunne håndtere pres og stress i kortere perioder. Det er først et problem, hvis kroppen aldrig får lov til at komme “ned i gear”. Hvis kroppen konstant er i alarmberedskab kan den ikke komme sig igen og hele sig selv. Men hvis man sørger for at aktivere sin afslapningsrespons dagligt, får kroppen mulighed for at reparere de skader, som ellers ville opstå. Afslapningsresponsen kan bla regulere blodtryk, som mange ellers får medicin for. Det bedste af det hele er, at afslapningsresponsen kan aktiveres meget simpelt. Man skal blot sætte sig og lade tankerne flyve, ligesom man gør i mindfulness. Man kan ikke undgå at tænke tanker. Man skal bare give slip på tanker, når man opdager at man forfølger dem. For at hjælpe med at holde fokus anbefales det, at man igen og igen koncentrerer sig om at sige et ord som f.eks. “Ro”. Det kan siges højt eller bare tænkes.

20 minutter er nok

Det er faktisk nok! 20 minutter på denne måde hver dag er nok til at aktivere den såkaldte afslapningsrespons. Det bliver ikke simplere. Man kan altid senere udvide med andre teknikker og få flere fordele, som f.eks. andre aspekter af mindfulness, Open Focus-teknikken og selvhypnose, som jeg træner folk i, eller autogen træning, som jeg beskriver i næste nyhedsbrev.

Men den rene afslapningsrespons behøver ikke mere end ovenstående.
Det sværeste for de fleste mennesker er at få det gjort. Men har man ikke 20 minutter, kan man jo tage 5-10 minutter hver dag og arbejde på at forøge det. Det er billigt, effektivt og uden bivirkninger.

Næste gang

Autogen træning - hvad i alverden er det?

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk