Vrede i trafikken

Vrede i trafikken

Vrede bilister er et stigende problem. Det er først og fremmest et problem, når det resulterer i decideret voldelige sammenstød mellem trafikanter. Men det er også både et sikkerhedsmæssigt oget sundhedsmæssigt problem for dem der oplever “road rage” eller vejvrede på dansk.

Hvad er road rage eller vejvrede?

Road rage eller vejvrede opstår, når man som trafikant (mest bilister) bliver uforholdsmæssigt vred på andre trafikanter. Det kan være vrede over andres trafikoverseelser og fejl men også bare vrede over at andre trafikanter kører for langsomt, blinker eller ikke blinker osv.

Nogle bilister bliver så vrede, at de helt mister kontrollen over sig selv i trafikken. Det giver ind i mellem voldelige sammenstød, hvor cyklister og andre bilister bliver overfaldet. Det hører heldigvis til sjældenhederne at det udarter sig til det.

Al den vrede er ikke sundt

Men undersøgelser viser også, at vrede trafikanter faktisk udgør et sikkerhedsmæssigt problem. Det siger næsten sig selv, at man ikke har samme fokus på trafikken, hvis man er helt opkørt pga vrede. Desuden er det heller ikke sundt for kroppen og sindet at opleve så intens vrede dagligt i trafikken. Det kan give forhøjet blodtryk og stress-skader i kroppen.

Et godt eksempel på A-B-C

I nyhedsbrevet om Kognitiv Adfærds-Terapi (KAT) fortalte jeg om A-B-C modellen: i en situation A vil vores reaktion, C altid være bestemt af vores eget indre - vores humør, tidligere erfaringer osv. Det er aldrig A, der påvirker os direkte. Vores interne B-filter gør hele arbejdet.

Det kan derfor umuligt være en anden trafikant, der skaber vejvrede i én selv. Trafikanten gjorde noget, ja, men vreden har man selv skabt. Ellers ville alle mennesker jo opleve præcis den samme følelse hver gang. Det er logik.

Derfor er det også logisk, at man kan ændre sine reaktioner, ved at ændre på det indre B-“filter”. Det er ikke sikkert, det er nemt, for reaktionen er automatisk og starter udenfor bevidstheden. Men alene ved at være opmærksom på, at det er en automatisk reaktion i én selv, er man allerede halvvejs til at kunne begynde at ændre det. Det er heller ikke nemt at styre udenom en forhindring med bind for øjnene. Men hvis bindet tages af, har man mulighed for at tage kontrollen.

Søg hjælp

Terapi kan være udvejen, og med min særlige tilgang med den psykologiske illusionsmodel er det faktisk muligt forholdsvis hurtigt at få fjernet vreden. Læs mere om min måde at lave terapi mod vejvrede.

Den opstår ligesom med mange andre problemer, fordi hjernen har koblet ydre faktorer til den indre oplevelse. Det må være cyklisten, der får mig til at føle sådan her, tænker man bevidst, når man oplever det. Men det er sjældent tilfældet. Bagved ligger en ubevidst årsag.

Årsagen behøver man ikke finde, bare man fjerner koblingen - og vigtigst af alt: adskiller tankerne fra de følelser, der hænger ved.

Her kan tankeeksperimenter under hypnose være lige det, der løsner op for knuden. Og dermed den irrationelle vrede.

Tip: Slip vreden fri

Hvis du kender én, der oplever vejvrede, kan du give dette tip videre.

Næste gang, du oplever vejvrede

 • Kør ind til siden
 • Læg begge hænder på lårene, håndfladerne skal vende opad, men hænderne skal være afslappede, dvs fingrene bøjer lidt
 • Fokusér al din opmærksomhed på vreden, glem de andre trafikanter
 • Kig ned på den ene håndflade
 • Læg nu al vreden ned i den ene hånd. Måske kan du mærke, at hånden bliver varmere, eller tungere
 • Forestil dig, at du kan se vreden i din hånd som en farve - og måske som et symbol
 • Kig over på den anden hånd, som er tom. Fokusér din opmærksomhed her et øjeblik, glem alt andet
 • Hvilken farve har den neutrale eller måske ligefrem glade følelse, du gerne ville have lige nu?
 • Forestil dig, at den tomme hånd har denne glade, gode farve. Vent, til det er så tydeligt som muligt med din fantasi
 • Begynd nu at flytte vreden fra den "vrede" hånd over til den "gode" hånd, og se at den skifter til den gode farve på vejen
 • Fortsæt, til hele farven er flyttet over og er blevet til den gode farve
 • Mærk at vreden er blevet erstattet med den gode følelse. Kør videre!

Næste gang

Det modsatte af vrede, stress og nervøsitet er den såkaldte afspændingsrespons. Det ser vi nærmere på næste gang.

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk