Glemmer man alt i hypnose?

Kan hypnose få en til at glemme alt?

Kan man virkelig under hypnose glemme alt?

Når man ser film om hypnose eller nogle hypnoseshows, kan man godt få indtryk af, at hypnose kan gøre noget magisk - og næsten uhyggeligt - ved hukommelsen. Folk kan glemme, at de har været hypnotiseret. Kan det virkelig lade sig gøre i virkeligheden? Og hvor længe?

Myter og realiteter

Der er mange myter om hypnose, men denne er faktisk delvist rigtig. Som udgangspunkt husker man altid alt, hvad der foregår under hypnose. Det er utroligt sjældent, at folk af sig selv glemmer hvad der et sket under hypnosen. Men hvis man under hypnose bliver bedt om at glemme noget, altså det, der hedder et “hypnotisk forslag”, kan man til gengæld godt glemme det. Vel at mærke, hvis man selv vil.

Glem dit eget navn

Man kan midlertidigt glemme sit navn og endda tro på, at man hedder noget helt andet. Man kan glemme, at man har mødt hypnotisøren og allerede har været hypnotiseret. Man kan i det hele taget glemme, hvad man lige har oplevet. Eller i hvert fald opføre sig, som om man har glemt det. Interviewer man folk bagefter, er der mange der fortæller, at de oplevede en slags “dobbelthed”. På den ene side kunne de godt huske det - på den anden side kunne de ikke, og det var “dejligt” at følge forslaget om at det var glemt. Det er vel at mærke ikke det samme som at de lod som om. Oplevelsen og opførslen er derfor den samme som hvis man havde glemt det.

Hypnose giver oplevelser som giver erkendelse

Man skal huske, at hypnose er helt naturligt, noget vi gør hele tiden, også uden der er hypnotisører til stede. Jeg har som hypnotisør bare lært nogle metoder, der kan hjælpe folk til at gå i hypnose på stedet. Hypnose øger forestillingsevnen, men alle de fænomener som man opnår under hypnose, kan også opnås uden hypnose. F.eks. at glemme. Vi har nok alle oplevet midlertidigt at have glemt noget og at skulle “grave” for at fiske det frem fra hukommelsen. Eller følelsen af at man har et navn “lige på tungen”. Under hypnose har man bare villigt accepteret at sætte sig selv i den tilstand, hvor hukommelsen er lige lidt udenfor rækkevidde. Jeg bruger hypnose til at skabe erkendelse gennem oplevelser. Derfor kan jeg også godt bruge hypnotiske fænomener som f.eks. at glemme ens eget navn midlertidigt. Kan man det, giver det en indsigt i, hvad man egentlig er i stand til det med sit sind. Måske hænger det sammen med andre problemer. Ved at træne gennem hypnotiske oplevelser, kan man ændre sig selv.

Hypnosen virker kun sålænge, man selv er villig til det. Hvis man bliver hypnotiseret til at glemme, vil man med tiden komme i tanker om, når man ikke længere vil blive i den forestilling. Der er ingen hypnose, der er varig, med mindre man selv bliver ved med at vedligeholde den. Mange af mine klienter har selv skabt en varig selvhypnose, som gør dem ude af stand til at erkende eller “se” problemer. Men denne selvhypnose kan fjernes, når man først opdager den. Man kunne kalde det “afhypnotisering”.

Tip: husk det, der er "lige på tungen"

Man har tit en fornemmelse af, hvilket forbogstav det ord, man leder efter, har. De fleste mennesker forsøger så at komme i tanker om ordet ved at lede efter andre hele ord der starter med forbogstavet.

Men det er faktisk bedre at lede efter den rigtige stavelse, altså istedet for bare bogstavet "k" så lede efter "ka", "ke", "ki", "ko" osv

Desuden foreslår forskeren Deborah Burke at man forsøger at anvende ordet i en sætning hvor man bander eller siger et forbudt ord, idet der er en tendens til at aktivering af følelser kan stimulere hukommelsen. Det er dog en balancegang, fordi for mange følelser har den modsatte effekt. Men bandeord kan have præcis den rette stimulering af følelserne, der skal til.

Næste gang

… ser vi på regression til tidligere liv. Kan man det i hypnose eller er det fup?

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk