Andre personer og mig

Jeg kan umuligt få det bedre pga. andre

Hvordan kan man få det bedre med en dårlig økonomi, en elendig chef, en urimelig ægtefælle eller en forfærdelig barndom? Det kan man jo ikke lave om på med hypnose?

Vi mennesker er sociale væsener. Vi oplever gode og dårlige situationer hele livet, oftest sammen med andre mennesker. De fleste af de problemer, som vi kommer ud for, involverer på en eller anden måde andre mennesker eller nogle situationer udenfor én selv, som man ikke selv har kontrol over.

Man kan have en dårlig chef på arbejdet eller en kæreste eller ven, der svigter. Man kan være frustreret over hvordan andre mennesker reagererer i trafikken eller på klimaforandringer. Eller man kan have en barndom, der bliver ved med at ødelægge ens nutid.

Det med barndommen tager vi i et selvstændigt nyhedsbrev.

Forandring af dine reaktioner

Hvordan kan man selv få det bedre - når andre fortsætter med at være den de er, opføre sig som de gør?

Hvis en klient sætter sig i stolen hos mig og fortæller, at problemerne skyldes andre mennesker, vil jeg først og fremmest sige at jeg ikke kan hjælpe med at forandre andre mennesker, hvis de 1) ikke er hos mig og 2) ikke selv vil forandre sig. Derfor er udgangspunktet altid at det kun er dem, der kommer til mig, der kan forandres. Det ved vi jo inderst inde også godt, alle sammen. Men som oftest er vi mennesker, når vi er ramt af stærke følelser, ikke helt i stand til at se nuancerne i problemerne. Det er helt naturligt, det er sådan vores hjerner fungerer.

Så det kan ikke lade sig gøre at ændre på den sure og urimelige chef eller de personer, der skælder ud eller svigter. Men det, der kan forandres, er ens egne reaktioner.

Forandring lig med nye muligheder

Man kan fx forestille sig, om andre i præcis samme situation ville reagere på nøjagtig samme måde. Ville alle mennesker, som havde de samme livsvilkår, have det på samme måde? Tænke de samme tanker? Det er ikke meningen, at man skal begynde at give hverken sig selv eller andre skyld. Det er kun et ja/nej spørgsmål.

Hvis et andet menneske ville være i stand til at håndtere situationen på en anden måde, hvordan ville de så gøre det? Den erkendelse kan være vejen til at indse, at man kan starte med at forandre sin egen opfattelse, sine egne reaktioner og dermed sin egen oplevelse. Og når det er forandret, kan der vise sig helt nye muligheder, som man ikke kunne se førhen.

Få hjælp til at finde vej

Det er nemmere sagt end gjort. Nogle gange skal man have hjælp til at ændre på sine egne reaktioner, følelser og tanker. Det er præcis det, hypnose og NLP, som vi var omkring sidst, giver mulighed for. De fleste af de tanker og følelser vi har, opstår af sig selv udenfor vores bevidsthed. De er baseret på hvad vi tidligere har lært, gjort, følt og tænkt.

Med hypnose kan man skabe nye veje og dermed begynde at opleve sine udfordringer på en anden måde. Uden at verden omkring en forandres i første omgang. Men når man selv har forandret sig, har man ofte pludselig overskuddet til at finde nye veje eller at få kontrollen tilbage over noget af det, der virkede helt umuligt før.

Tip: Døm din næste

"Arbejdssedlen" af forfatteren Byron Katie er en god måde at arbejde med sine følelser overfor andre på. Her er en forsimplet udgave.

Find en person X, som sårer dig, du er irriteret på eller lignende og som du gerne ville have til at opføre sig bedre.

og skriv nogle sætninger ned om vedkommende.

Sætninger om X

 • X burde sige ...
 • X burde ikke sige ...
 • X burde gøre ...
 • X burde ikke gøre
 • X er en ...

Vend nu sætningerne om

Vend så de sætninger om, du lige har skrevet, så der står jeg istedet for.

 • jeg burde sige ...
 • jeg burde ikke sige ...
 • jeg burde gøre ...
 • jeg burde ikke gøre
 • jeg er en ...

 

Reflektér

 • Er ovenstående udsagn sande? Kan begge versioner være sande?
 • Er det virkelig, objektivt set, sandt?
 • Hvordan ville du have det, hvis du ikke havde disse tanker omkring personen?

Næste gang

Sover man under hypnose - og risikerer man aldrig at vågne igen?

Kontakt

Husk at du altid kan kontakte mig for at få afklaret spørgsmål for dig eller andre. Jeg hjælper folk med mange forskellige problemer. Hypnoterapi hjælper på flere problematikker, end man skulle tro, for de grundlæggende mekanismer er de samme.

Mvh

Kim, hypnotiseret.dk