Hvad kan lade sig gøre i hypnose?

Hvad kan man opnå med hypnose i show?

Hvad kan lade sig gøre under hypnose? Dem der lader sig hypnotisere på scenen kan glemme deres eget navn, blive fulde af at drikke vand, tro at de operasangere. Men kan de få umenneskelig styrke? Kan de huske det bagefter eller er det hele glemt?

SOV!

Det ser imponerende ud, når folk bliver hypnotiseret på scenen. Hypnotisøren siger “SOV!” eller knipser med fingrene, og straks falder folk sammen og hænger helt slapt på stolen eller lægger sig ned. I virkeligheden sover man ikke, når man er hypnotiseret. Man er helt vågen, men som oftest meget fysisk afslappet. Men udefra ser det jo ud til at man sover. I hypnose er forestillingsevnen forstærket, så det man forestiller sig, virker mere ægte. Når man er 100% indlevet i hypnosen virker det også 100% ægte. Hvis man derfor bliver bedt om at forestille sig, at man f.eks. er operasanger eller skuespiller, oplever man det altså sådan. Mange, der bliver interviewet efter hypnose siger at de havde en oplevelse af at det var dejligt og naturligt at følge hypnotisørens “forslag” om hvad de skulle tro på eller gøre.

Glem dit eget navn

Derfor kan det lade sig gøre midlertidigt at glemme sit eget navn. Det kan lade sig gøre at låse sine hænder fast, så man ikke kan få dem fra hinanden. Eller at man oplever at være fuld. Det kan også lade sig gøre at man f.eks. synger eller danser uden de hæmninger, man normalt har. Man kan grine eller græde på kommando. Man kan se syner: se ting, der ikke er der. Eller ting kan blive usynlige for en. Man kan opleve at smage, lugte eller høre. Med hypnose kan man opleve alle de forestillinger, som kan lade sig gøre i drømme. Og når ens sind oplever det, reagerer kroppen også på det.

Der er begrænsninger

Men naturligvis kan man ikke overskride de fysiske love. Man kan ikke blive stærkere end ens normale fysiske styrke. Man kan ikke huske bedre end normalt (mere om det i et senere nyhedsbrev) eller tale andre sprog end dem man kender. Man kan ikke flyve! Men derfor kan man godt tro på det og få den oplevelse at det sker. Præcis som i drømme.

I showhypnose er det hypnotisørens opgave at sørge for, at dem der medvirker, ikke kommer til skade ved at falde om, løbe ud over scenekanten osv. Førhen var der nogle hypnotisører, også i Danmark, der kunne lade folk blive “stive som et bræt”, lægge dem mellem to stole og så lade andre personer stå eller sidde ovenpå. Det kan være farligt. Musklerne er nok mere spændte end normalt, men de kan ikke overskride de fysiske love. Så folk kan komme til skade.

Hypnoterapi hos mig

Når jeg laver terapi foregår det heldigvis mere stille og roligt. Vi skal ikke underholde nogen. Men derfor kan det nu stadig være en hyggelig og endda sjov proces. Jeg bruger også nogle af de hypnotiske fænomener for at vise hvad det menneskelige sind er i stand til. Menneskelig lidelse hænger tit sammen med stærke følelser og jeg anvender hypnose til at løsne op for sammenhængene. Her kan selv den simple oplevelse af f.eks. ikke at kunne bøje sin arm være en øjenåbner for, hvilke begrænsninger man har pålagt sig selv. Hypnose svarer til indlæring - og vi har alle sammen lært nogle bestemte reaktionsmønstre, der hver dag farver vores følelser, tanker og overbevisninger. Langt de fleste hjælper os og former vores personlighed. Nogle få af disse mønstre kan give os problemer og sætte unødige begrænsninger.

Tip: Magnetiske fingre

Når man oplever, at man ikke kan noget, opleves hypnosen ekstra stærkt. Det virker som om ens vilje er forsvundet. Men det er naturligvis bare fordi der foregår nogle ting udenfor bevidstheden.

Her er en lille simpel øvelse, hvor du måske kan opleve dette, hvis du kan leve dig ind i det.

Husk at du kan gå ud af denne øvelse på et hvilket som helst tidspunkt ved at ryste fingrene og sige til dig selv - det er MIG der bestemmer!

  • lad fingerspidserne på din tommelfinger og din ringfinger mødes, så de danner et "O"
  • kig på punktet hvor fingerspidserne mødes og bliv ved med at stirre dér
  • forestil dig, at jo mere du stirrer, jo mere låst bliver fingrene
  • de bliver så låst, at om lidt vil du ikke kunne adskille dem
  • ... sålænge du siger til dig selv, at de er låst, sålænge vil det være umuligt for dig at adskille fingrene
  • ... og sålænge du holder fingrene sammen er du i denne hypnotiske tilstand

Denne øvelse er sværere end de "magnetiske hænder" fra [sidste nyhedsbrev](/nyhedsbrev/22-showhypnose), men der er stadig mange, der kan opleve effekten i kortere eller længere tid.

Næste gang

Nu til noget helt andet …. i næste nyhedsbrev ser vi på NLP, Neuro-Lingvistisk Programmering eller neurolingvistisk psykologi, som det også kaldes.

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk