Hvor lang tid tager en forandring?

Gamle traumer

Mange mennesker tror ikke på, at det kan lade sig gøre at ændre på en gammel angst eller et traume på så kort tid. Mange tror, at det da må kræve mange timers eller års bearbejdning. De samme mennesker tror til gengæld fuldt og fast på, at et sekunds traumatisk oplevelse kan forandre én resten af livet? Det giver ingen mening. Tænk lige over det. Hvis en negativ forandring kan ske øjeblikkeligt, må en positiv forandring også kunne ske på et øjeblik.

Mærket for livet?

Mange tror, at et traume som f.eks. ulykker og vold betyder, at man resten af livet får psykiske mén. Sandheden er at mange mennesker lever et godt liv uden psykiske mén selvom de har oplevet stærke traumer. Andre oplever desværre at et en dårlig oplevelse kan forpeste resten af ens liv med tanker, depression og mareridt.

En overordnet forklaring på, hvorfor der er forskel, er at nogle gange bliver traumet husket i hukommelsen som et minde ligesom alle andre minder. Med tiden bliver det minde udvisket og med det alle de følelser der er forbundet med det. Andre gange bliver traumet husket på en anden måde, på en måde så hjernen stadig opfatter mindet som “nutid”.

Indlæring og traumer

Hjernen har foretaget en indlæring af traumesituationen og husker små detaljer. For soldater med PTSD kan det være lugten af støv. For en person der har oplevet en ulykke kan det være fornemmelsen af at sidde i et lille rum. For en lille pige der blev forskrækket af en gyserfilm med klovne kan det være synet af klovne (se http://hypnotiseret.dk/om-hypnose/hypnoterapi/). Et minde der bliver husket som “nutid” bliver hele tiden genopfrisket og forsvinder ikke igen.

Gode gamle Freud

Sigmund Freuds psykoanalyse er stadig den terapiform, de fleste mennesker forbinder med det at gå til psykolog. I psykoanalysen gennemgår man igen og igen de traumatiske begivenheder. Behandlingen kan tage mange år. Og patienterne får det ofte værre undervejs. Nu ved man, at det skyldes at det traumatiske minde i virkeligheden forstærkes af at blive genbesøgt igen og igen.

I virkeligheden behøver behandling af selv svære traumer ikke at tage lang tid. Og selve forandringen kan ske på få minutter eller måske endda sekunder. Det handler om at få bearbejdet de fastlåste minder, den indlæring som hjernen har foretaget i situationen eller efterfølgende.

Mine metoder med fobier og angst

Jeg arbejder som hypnoterapeut med fobier og angst. Det er sjældent nødvendigt at gå tilbage til tidligere situationer, traumer eller “årsagen” for at fjerne fobier og angst. Ofte kan man direkte fjerne den kobling mellem følelsen af angst og de situationer den optræder i.

Alt terapi er et samarbejde og man ved ikke på forhånd, hvilken retning terapien går i. Det opstår undervejs som en slags opdagelse mellem klienten og mig. Derfor kan det godt være, at der går en session eller to, inden det lykkes at finde frem til lige præcis det, der skal forandres. Men når selve forandringen sker, er det ofte på få minutter det sker.

Hvor længe varer det?

Er det så permanent? Det spørgsmål får jeg af og til af klienter inden de bestiller en tid. Igen, det er ulogisk at tro at en positiv forandring skulle være mindre permanent end en negativ forandring. Så ja, det er en permanent forandring når først den er indtruffet. Og det er et lille mirakel at overvære, hver gang det sker.

Næste gang

Hvad foregår der egentlig i et hypnoseshow? Kontrollerer hypnotisøren dem på scenen? Er det betalte skuespillere, der bare lader som om de er hypnotiserede?

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk