Vaneændringer

Gode og dårlige vaner

Vi har allesammen vaner. Gode vaner - og dårlige vaner. Vaner er tryghed. Vaner gør at vi kan slappe af. Men ikke alle vaner er sunde. Ikke alle vaner er vi lige stolte af.

Vaner = genveje

Vores hjerner skaber hele tiden genveje. Vi skulle bruge alt for meget mental energi, hvis vi skulle forholde os 100% til alle detaljer i vores oplevelse hele tiden. Genvejene gælder tanker, følelser og kropslige reaktioner. Jeg arbejder med at ændre disse genveje, hvis de bliver et problem. Nogle af hjernens genveje er vaner. Det kan være en god vane som at dyrke motion hveranden dag eller spise to stykker frugt inden frokost. Vi har også mange gode vaner, vi måske slet ikke tænker over. Vi ser os til begge sider, når vi krydser gaden. Smiler igen, hvis nogen smiler til os. Vasker hænder, når vi har været på toilettet.

De dårlige vaner

Men når folk kommer til mig er det de dårlige vaner, det handler om: hang til kager, slik, rygning, neglebidning. Det føles ofte, som om man har mistet kontrollen. Vanen er blevet til tvang, som man ikke selv styrer. I den forbindelse bruger jeg hypnose og tankeeksperimenter sammen med min klient for at ændre vanen. Man kan kalde det en “afhypnotisering”, for den dårlige vane kan ses som en slags negativ selvhypnose. Det føles som om man skal udføre sin dårlige vane.

Ændring af vaner

Der er mange veje igennem en vaneændring og det hele afhænger af den enkelte klient. Det kan være dette “som om” vi arbejder med. Det kan være følelser der ligger bag vanen: hvad får man ud af det? Hvilke følelser giver det, hvis man ikke havde vanen? Og hvilke, hvis man fortsætter? Det er hjernens genveje og følelserne, der holder en fast i dårlige vaner. Og det er i følelserne, at man kan finde energien og ressourcerne til at bryde dem!

Du kan læse mere om mine metoder til behandling af dårlige vaner som fx sukkertrang og rygestop

Tip: Vent 90 sekunder

Alle vores tanker og følelser kan kun holdes få sekunder i hovedet, hvis de ikke gentages. Man siger, at en "tilstand" i hjernen kun kan vare op til 90 sekunder. En sukkertrang eller trangen til at ryge eller lignende vil altså være væk, hvis du kan aflede dig selv i 90 sekunder.

Vel at mærke uden at gentage følelsen.

 • Gå væk fra den situation, du er i
 • Gå f.eks. ind i et andet rum, eller gør noget helt andet
 • Hold dig selv beskæftiget i 90 sekunder med noget helt andet, som optager hele din opmærksomhed imens

Tip: Børst tænder - effektivt mod trang til at spise

Trang til at spise er ofte bare for at få en anden fornemmelse i munden - eller ligefrem for at få en dårlig smag i munden væk!

Ved at børste tænder får du en "ren" fornemmelse i munden som du instinktivt ikke har lyst til at "ødelægge" med mad. Du kan evt tygge tyggegummi for at bevare smagen.

Stop dig selv med mentaltræning

I denne øvelse træner du din hjerne til at blive opmærksom på din egen vane. Ved at træne det mentalt forbereder du også din hjerne til den virkelige situation.

 • Find ro i krop og sind med din vejrtrækning
 • Forestil dig, at du er i den situation, hvor du gerne vil ændre en vane
 • Hvad vil du gerne sige til dig selv for at opmuntre dig selv til at gøre noget andet?
 • Det skal være positivt formuleret - som noget godt, der sker, hvis du ændrer din vane
 • Forestil dig situationen, som om du er der lige nu
 • Tæl ned 3-2-1-0 til lige præcis det øjeblik, hvor du plejer at gøre det, du gerne vil ændre
 • På 0, tænk ordet STOP - og tænk så de opmuntrende ord til dig selv
 • Gentag dette mindst tre gange
 • Gå ud af hypnosen ved at åbne øjnene og orientere dig i rummet lidt, inden du fortsætter

Næste gang

Næste nyhedsbrev handler om selvværd og selvtillid. Mange, både unge og gamle, lider af lavt selvværd. Hvordan kan man ændre det?

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk