Perfektionisme

Er du perfekt? Bor du i en ‘skal’ ?

Hvem vil ikke gerne være perfekt? Som ung er det måske den perfekte krop og 12-taller til eksamener. Senere bliver det job, familie, venner for slet ikke at tale om lækker bolig, dyr bil og vilde rejser? Men ingen af os er perfekte. Og dem der opfylder alle de ydre perfektheds-tegn føler sig sjældent perfekte, snarere tværtimod.

Kan muligheder give begrænsninger?

De fleste af os har en kæmpe frihed i vores liv her i Danmark. Set i forhold til de seneste generationer kan vi gøre og opleve ting, som de ikke engang turde drømme om. Men det går galt for nogle med de mange muligheder, når “kan” bliver til “skal”. Man skal have gode karakterer og en god uddannelse. Man skal have et godt job. Man skal have dyre ting. Man skal have de rigtige venner.
Og hvis det ikke er nok, skruer man op for perfektionismen. Man skal ikke bare have gode karakterer, det skal være 12-taller. Man skal have dét job og ikke bare ét job.

Skal, skal … skal

Man skal da også servere muffins til kollegerne. Men det skal være de nyeste glutenfri blåbærmuffins med bæredygtig rom og økologisk marcipan fra Bagedysten. Man skal da holde sig i form, ikke med en løbetur, men med to årlige marathoner en tur på Caminoen. Skal, skal, skal. Jeg har understreget skal‘erne - normalt lægger vi slet ikke mærke til dem. Vi gør det allesammen til en vis grad - bygger skal'er for os selv og flytter ind i dem. Men for nogle går det galt. De kan ikke længere se eller prioritere skal‘erne og kan derfor heller ikke komme ud af dem. Det er ikke frihed. Skal'erne og perfektionismen bliver for meget. Perfektionisme og usynlige skal'er kan give angst, depression og udbrændthed.

Hvorfor ‘skal’ jeg egentlig?

Men hvor kommer skal'erne fra? Det er nemt at pege på samfundet. Eller forældrene. Eller på alle dem man sammenligner sig med. Man skal jo mindst opleve, tjene og have det samme som dem. Hov, der var en “skal” igen.

Jeg ser i min klinik folk med mange af de ovenstående “symptomer”. Der er mange veje igennem terapien og jeg bruger både samtale og tankeeksperimenter i og udenfor hypnose til at skabe erkendelser. At opdage en række skal'er kan ofte være en del af den forandring, som sender en i en helt ny retning. Fuld af rigtig frihed.

Tip: Har jeg perfektionistiske tanker?

Find en af dine "skal"-er. En af dem, hvor du tænker "jeg skal", "jeg bør" eller lignende. Samtidig skal det være et "skal" som du gerne ville ændre, hvis du kunne.

Spørg dig selv:
  • Findes der nogle mennesker, der ikke har dette "skal"?
  • Tænk på en person, der ikke "skal" dette. Hvordan tror du, de undgår det? Hvad gør den person for *ikke* at gøre det, *du* skal?
  • Hvad ville der ske, hvis du gjorde det samme?
  • Hvad ville der ske, hvis dit "skal" ikke blev opfyldt?
  • Og efter det?
  • Og efter det?
  • Er der nogle bedre alternativer, der opfylder de samme krav - men uden dit "skal" ?
  • Hvad ville der skulle til for at opnå første skridt mod alternativerne?
  • Og næste skridt?

Næste gang

I næste nyhedsbrev fortæller jeg om en af de modeller og værktøjer som jeg arbejder med - den psykologiske illusionsmodel. Hvad er det egentlig, hjernen oplever?

Kontakt

Jeg hjælper mennesker med mange forskellige udfordringer ud fra en tilgang hvor jeg integrerer flere forskellige metoder. Har du selv eller andre brug for hjælp så kontakt mig http://hypnotiseret.dk/kontakt og hør nærmere.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk