Sort/hvid tænkning og fikse idéer

Er alting sort eller hvidt?

Dette nyhedsbrev handler om to måder, vores hjerner er i stand til at skabe labyrinter for sig selv, som man nemt kan fare vild i.

Det drejer sig om sort/hvid tænkning og fikse idéer.

Når man ser verden i sort/hvid

De fleste mennesker vil være enige i, at det normalt er en god idé at tænke nuanceret, og hvis man virkelig vil forstå et problem, er det nødvendigt at se problemet fra flere vinkler og forstå detaljerne. Ikke desto mindre er det meget almindeligt, at ens egne problemer slet ikke bliver behandlet på denne måde. Jo mere presset, man bliver, eller jo mere følelsesmæssigt involveret man er, jo mindre er ens hjerne i stand til at tænke i detaljer og nuancer.

Et af symptomerne på at man er presset, er når man har en meget sort/hvid tilgang til problemet. Det er enten sort eller hvid, fantastisk eller forfærdeligt, alt eller intet. Når man har en sort/hvid tænkning, er der ikke plads til kompromis eller en løsning midt imellem. Der er ikke plads til andre løsninger i det hele taget.

Sort/hvid tænkning

Det kan være sort/hvid tænkning i forhold til sine egne præstationer på jobbet eller ens rolle som kæreste eller ægtefælle. Hvis man ikke kan præstere “perfekt” kan det også være “ligemeget”. Alternativet til det perfekte er intet - at man ikke duer til nogetsomhelst på jobbet, i forholdet, i livet. Der er ikke nogen nuancer, ingen gråtoner eller farver imellem sort og hvidt. Heller ikke selvom man selv har sat den standard for det perfekte, som man forsøger at leve op til. Den sort/hvide tænkning gør vi os alle sammen skyld i ind i mellem, enten i korte øjeblikke, når vi er ramt af vrede eller er kede af det. De stærke følelser lukker ned for hjernens rationelle dele midlertidigt.

Når vi er kølet af, kan vi igen se nuanceret på tingene. Det er en sund evne at lægge mærke til, når man selv er oppe i det røde felt og kan mærke, at man ikke er rationel. Så kan man reagere enten i øjeblikket - eller bagefter forstå hvorfor man reagerede som man gjorde. Måske skal der ligefrem en undskyldning til!

Værre er det, når den sort/hvide tænkning får overtaget som den mest almindelige måde at tænke på. Det er et af symptomerne på depression.

I terapi kan den sort/hvide tænkning opdages og bearbejdes, og i hypnose kan man arbejde direkte med at skabe forestillinger om hvordan man begynder at se farver, nuancer og nye løsninger. Det handler om at få ændret hjernens automatiske reaktioner, som i sidste ende er tillærte. Og tillærte reaktioner og erfaringer kan ændres, hjernen lærer hele tiden, sålænge den lever.

Tip: Spot sort/hvid tænkning

Vær lidt kritisk overfor dine egne tanker. Vær opmærksom på, at de fleste af vores tanker er tillærte og kommer automatisk. De kan godt trænge til en opdatering engang imellem.

  • Luk øjnene og tænk på en bekymring eller et problem i dit liv, som dine tanker kredser meget om.
  • Undersøg dine egne holdninger til problemet. Er der kun to løsninger?
  • Læg mærke til, om du beskriver problemet med sort/hvide ord som aldrig, altid, ingen, ingen eller bruger andre ekstreme vendinger?
  • Spørg dig selv - er der nuancer imellem de to løsninger "sort" eller "hvid"? Er der "gråtoner" - eller måske endda ligefrem farvenuancer, ind i mellem?

Fikse idéer

En afart af den sort/hvide tænkning er fikse idéer. Faktisk stammer begrebet fra den oprindelige forståelse af hypnose: når sindet kun koncentrerede sig om én idé blev det låst fast i hypnose. En fiks idé i denne forbindelse er, når man har overbevist sig selv om, at én bestemt forandring i livet vil gøre at man bliver komplet lykkelig. Det kan være, at man skal skifte ægtefællen ud, have en motorcykel, have en anden krop eller blive rig. Denne ene idé kan vokse sig større og større, og til sidst føles som den eneste måde, man kan opnå lykke i sit liv på. De få, der faktisk opnår at få opfyldt ønsket, oplever bagefter tit, at det ikke har forandret lykkefølelsen. Det var alligevel ikke “dét” der skulle til. Et nyt ønske - en ny fiks idé - kan opstå. Vi kender det som ordsproget at “græsset er altid grønnere på den anden side af hegnet”.

Vi har nok alle oplevet at have denne type fikse idéer eller drømme. I det mindste som børn, når man alligevel ikke blev lykkelig af at få det legetøj, som alle ens tanker kredsede om i december eller måneden før fødselsdagen. Eller som voksen, når købet af en helt nødvendig ting kun tilfredsstillede én ganske kort tid. Vi sætter os også allesammen mål om karrieren, at stifte familie, lave sportspræstationer osv. De fleste af disse mål driver os fremad, gør os godt og øger livskvaliteten.

En fiks idé er først et problem, når den i virkeligheden dækker over en anden mangel, en ulykkelighed, som ikke er bevidst. Så vil målet hele tiden flytte sig, selvom man skulle nå det. Og der vil ikke være plads til nuancer, kompromiser eller andre løsninger, som i den sort/hvide tænkning.

Denne type problemer opstår af og til under terapi, når man udforsker sine følelser og tanker. Hypnoterapi har nogle særlige fordele i den forbindelse, fordi man har nogle værktøjer til at kommunikere mere direkte med underbevidstheden. Læs evt om underbevidstheden på min hjemmeside.

Tip: Spot de fikse idéer

Her er en god tankeøvelse til at spotte fikse idéer.

  • Luk øjnene.
  • Forestil dig, at du står overfor en gave. Du åbner gaven - og indeni er det, du allermest har ønsket dig!
  • Det, du har ønsket dig allermest, er nu en del af dit liv.
  • Hvad sker der så? Hvad medfører det? Hvordan er dit liv forandret?
  • Hvad sker der måneden efter? Året efter? Hvad medfører forandringen?
  • Hvad betyder det for dig, for dine nærmeste?
  • Hvilke af dine kerneværdier er nu forandrede, efter at du fik det, du ønskede dig?
  • 2 år efter? 10 år efter?

Hvis dit ønske holder til at blive sat i lup og faktisk giver dit liv ægte værdi - også længe efter at det er opnået, så har det overlevet, og så er det nok ikke en fiks idé…

Næste gang

I næste nyhedsbrev ser vi nærmere på, hvilke metoder man bruger i hypnoterapi når man sammen med klienten undersøger de ubevidste behov, tanker og følelser.

Mvh

Kim, hypnotiseret.dk