Hvordan virker hypnose?

Hvordan virker hypnose - og hvorfor er det så effektivt?

Hvordan virker hypnose egentlig? Man har forsket i det, vi nu kalder hypnose siden 1880. Men hypnose er et naturligt fænomen og er ikke blevet “opfundet” - snarere opdaget. Det har vist sig at være effektivt til terapi, selvudvikling og til præstation. Og endda at kunne fjerne smerter.

Hvordan det virker, ved man ikke helt præcist

Faktisk så er det ikke rigtig lykkedes for forskerne at forklare hvordan hypnose virker. Umiddelbart virker hypnose som om den hypnotiserede er i en helt særlig “tilstand”. Men den mest udbredte opfattelse i dag er at hypnose er et naturligt fænomen og ikke en særlig tilstand. Med hjernescanninger kan man nemlig ikke se en speciel hypnosetilstand. Alligevel kan man godt se forskel på en persons hjerneaktivitet i og udenfor hypnose.

Hypnose består af påvirkning af hjernen med det, der hedder “forslag” (engelsk suggestions). Det er f.eks. et forslag om at slappe af. Eller et _forslag _om at forestille sig, at man står på en grøn eng sammen med sin bedste ven. Det er ikke ordrer, mere invitationer, så man kan sagtens vælge ikke at følge forslaget. Ligesom man kan vælge ikke at følge sin fitness instruktør og gøre noget andet. Nogle er gode til at følge forslagene og leve sig ind i dem - de er højt hypnotiserbare. Derfor kan man se forskel på hjerneaktiviteten hos dem, der er højt hypnotiserbare og lavt hypnotiserbare under hypnosen.

Men det er altså faktisk forslagenes virkning man kan se. Hvis man bliver bedt om at forestille sig smerte i sin højre arm, kan man på hjerneaktiviteten se at der er aktivitet på samme måde, som hvis man faktisk oplever smerte i højre arm. Når man er “i hypnose” virker denne påvirkning endnu bedre. En oplagt forklaring kunne være at man er mere fokuseret og koncentreret, når man er i hypnose. Måske er det simpelthen fordi, man vælger at bruge sin indlevelsesevne mere intenst, når man følger det forslag, der hedder at “gå i hypnose”.

Jeg beder derfor altid mine klienter om at koncentrere sig så meget de kan og indleve sig så meget de kan. Så kan vi ikke forlange mere. Mange bliver overraskede over hvor intenst det kan virke.

Prøv hypnose på video

Hvis du vil, kan du selv prøve nogle af mine hypnosevideoer og følge de hypnotiske forslag jeg kommer med.

Det bliver hurtigt forvirrende og akademisk, godt vi har forskerne til at studere og forstå det! Indtil da kan vi glæde os over, at man ikke behøver at forstå præcis hvordan hypnose virker for at kunne bruge det. Hypnose har nemlig vist sig at være effektivt til at hjælpe mod f.eks. smerter, fordi det ændrer på hjernens opfattelse af smerter. Det kan også bruges til at fjerne vorter og hudsygdomme. Til at ændre på dårlige vaner som f.eks. rygning eller overspisning. Og ikke mindst til at ændre på angst og fobier som f.eks. flyskræk eller angst for edderkopper. 

Ændring af de automatiske reaktioner

Den overordnede forklaring på at hypnose virker så bredt er at hypnosen hjælper til at ændre på hjernens automatiske reaktioner. Vores hjerne kan slet ikke følge med hvis den skal tage vurdere alt forfra hver gang, så derfor har den lært en masse genveje - reaktioner der kommer helt ubevidst. Dette gælder for alt fra tanker, følelser og kroppens reaktioner. 

Men heldigvis kan du også bruge hypnose selv. Ved at forestille dig situationer, du ønsker at klare eller nye måder, du ønsker at reagere på, træner du din hjerne til at forandre sig. Det er derfor, selvhypnose og mentaltræning kan være så effektivt. Det ser vi mere på i et senere nyhedsbrev, glæd dig!

Næste gang

Næste nyhedsbrev kommer til at handle om angst. Angst er desværre en meget udbredt lidelse, men angsten kan fjernes. Jeg beskriver kort de gængse behandlingsformer og de metoder, jeg anvender - hypnose og psykologisk illusionsmodel.

Venlig hilsen

Kim Oechsle, hypnotiseret.dk http://hypnotiseret.dk