Hvad er fobi - og hvorfor hjælper hypnose?

Hypnose kan gøre dig fri for fobi

Har du en frygt, skræk for noget meget specifikt, som generer dig eller forhindrer dig i at gøre som du vil? Kan du gå helt i panik, selvom din rationelle fornuft fortæller dig, at der ikker er noget at være bange for?

Måske har du en fobi. Hypnose er en naturlig og effektiv måde at fjerne fobier, altså angst, nervøsitet og skræk for konkrete situationer, dyr eller ting.

Heldigvis kan det lade sig gøre at fjerne alle typer fobier, se under terapi

Hvad er en fobi?

Vi taler om en fobi for noget, når man oplever stærk angst eller nervøsistet ved noget meget specifikt. Det kan være en situation, når man udfører en bestemt aktivitet eller er i nærheden af et særligt dyr eller genstand.

En fobi kan sammenlignes med allergi - i begge tilfælde er det kroppens egen beskyttelsesmekanisme, der “misforstår” alvoren og fungerer uhensigtsmæssigt.

"Eftersom jeg kun havde set hypnose på TV, troede jeg at man nærmest kom i en form for trance, men sådan var det jo slet ikke :) Kim var rigtig god til at fortælle og forklare hvad der skulle ske og hvorfor og vi fik arbejdet med mine fobier. Jeg fik også afprøvet om havde hjulpet, da jeg kom hjem, hvilket jeg kun kan sige at det har! Og jeg synes det er så vildt! Men føler sig utrolig velkommen fra man træder ind hjemme hos Kim og jeg følte mig under hele forløbet i gode og trykke hænder. Jeg føler også, at jeg har fået nogle redskaber med, som jeg kan gøre brug af i tilfælde af, at jeg oplever mine fobier kommer igen eller en helt ny fobi. Jeg kan helt klart anbefale folk at benytte ’Hypnotiseret’ til f.eks. at komme af med fobier, ligesom jeg, for det har i den grad været en positiv og fascinerende oplevelse, og så er Kim bare virkelig dygtig :)"

Jeanett Pedersen

Kroppen beskytter os mod fare

Hvis vi på et tidspunkt i vores liv har oplevet en farlig situation og oplever frygt, lagres det dybt inde i vores hukommelse. Hvis vi senere kommer i en lignende situation, sørger de primitive dele af hjernen, som styrer vores sanser, for at vi lynhurtigt kan reagere på faren. Vi kan enten flygte, spille død eller gå i kamp. Denne mekanisme har fungeret fint for både dyr og mennesker i millioner af år og hjælper os stadig dagligt til ikke at komme galt afsted.

Årsager til fobier

Uheldigvis kan systemet også, ligesom en allergi, overreagere, så man får overdreven angst eller nervøsitet i bestemte situationer, fordi den primitive del af hjernen synes det minder om noget farligt. Angsten kan også forstærkes, fordi man reelt bliver angst for at få angsten. Så kan en ellers fornuftig forsigtighed ved højder udvikle sig til at man ikke tør køre over broer, eller et mindre biluheld kan gøre at man ikke længere tør flyve.

Den mest almindelige årsag til en fobi er formentlig, at man har været i en situation som reelt var ufarlig, men som blev oplevet som farlig på det tidspunkt. Hvis ens primitive hjerne bliver kodet til at opfatte noget som farligt vil den senere reagere fuldstændig på samme måde som i en rigtig farlig situation. Så kan man f.eks. blive angst for helt dagligdags og uundgåelige ting som knapper eller bakterier.

Fobi kan “læres” af andre

En af grundene til at en situation fejlagtigt kan fortolkes som farlig er, hvis en anden person, typisk forældrene, reagerer kraftigt på en situation man oplever mens man er lille. Så kan man lagre det som en af de meget farlige situationer, der skal undgås. I naturen er denne mekanisme meget praktisk, men som forælder kan man uden at ville det på denne måde komme til at give sine egne fobier videre. NB: Forældre må endelig ikke føle skyld over dette, da det jo ikke noget, man selv er herre over.

Tanker og fornuft hjælper ikke alene

Uanset hvad årsagen til fobien er, nytter det ikke noget at man med sine tanker og fornuft godt ved, at situationen slet ikke er farlig. Den primitive del af hjernen sætter kroppen i alarmberedskab og alarmen er jo beregnet til at sætte os i stand til at kunne reagere hurtigt uden at tænke - så den primitive del af hjernen vinder altid. Heldigvis kan man også “snyde” sin primitive hjerne på en posititiv måde. Åndedrætsøvelser kan bruges til at sende signal til kroppen om at der ikke er fare på færde. Åndedrættet kan vi heldigvis styre med vores bevidsthed, så hvis ens fobi giver en et angstanfald, kan man ved at trække vejret langsomt, sænke angsten.

Fobien får normalt en til at undgå at komme i de situationer som provokerer angsten. Det hjælper ikke, at andre mennesker slet ikke kan sætte sig ind i fobien eller måske synes det er komisk. Tværtimod kan det få én til at undgå de fobiske situationer endnu mere.

Typer af fobier

Man kan have fobi for næsten alt. Vi er formentlig særligt disponerede for bestemte fobier fordi de faktisk har været meget vigtige for overlevelse tidligt i evolutionshistorien.

De mest almindelige typer af fobier

Angst for forskellige dyr, især edderkopper, slanger, hunde og insekter

Angst for ting

Angst for andre andre mennesker

Angst for steder

Angst for situationer

Mere eksotiske eksempler på fobier

Disse eksempler lyder måske komiske, men er bestemt alvorlige for folk, der lider af fobien. De er bevis på, at fobi i princippet ikke har noget med hverken en situation, en ting eller et dyr at gøre, men at hjernen pga en misforstået opfattelse forbinder det med noget farligt.

  • barbafobi - angst for skæg
  • chrometofobi - angst for penge
  • *Hexakosioihexekontahexafobi - angst for tallet 666
  • logizomechanofobi - angst for computere
  • peladofobi - angst for skaldede personer
En klienthistorie - angst for trampoliner

Jeg har endda også på et tidspunkt behandlet en klient med angst for trampoliner. Jeg har ikke kunnet finde et klinisk navn for denne fobi, men det også ligemeget! Én behandling var nok, så kunne klienten nyde at hoppe og se andre på trampoliner.

Læs om flere fobier på wikipedia

Terapi

Forskellige terapiformer forsøger alle at “omprogrammere” det dybe minde, der har lagret sig i hukommelsen, sådan at den primitive del af hjernen ikke længere opfatter situationen som en alvorlig trussel.

Det er også hovedformålet ved behandling med hypnoterapi. Med hypnose har man mulighed for at bearbejde det ubevidste mere direkte end i traditionelle samtaleterapier.

Hypnose kan dels anvendes til direkte at bearbejde opfattelsen af det, som man har fobi imod, sådan at der “skrues ned” for faresignalerne fra den primitive hjerne.

Dels kan hypnoterapi anvendes til at finde frem til den eller de begivenheder i ens liv, som har lagret sig dybt. Ofte er det et minde, man ikke længere er bevidst om. Hvis man henter mindet frem fra underbevidstheden kan man lagre det på en ny måde

Læs mere om angst generelt,