Hypnose mod social angst

Hypnose kan hjælpe på social angst

Hvad er social angst?

Social angst er paradoksalt, fordi vi som mennesker faktisk normalt bliver trygge af at omgås andre mennesker. Sådan er vores hjerner indrettet. Men ligesom øvrige former for angst og fobi har hjernen ved social angst (socialfobi) fået en forkert opfattelse af at situationer med andre mennesker er farligt. Hjernens vigtigste opgave er at beskytte os mod farer - og hvis den har lært at en situation er farlig, sørger den for at vi oplever frygt, så vi ikke kommer i den situation.

Det er smart nok, når det drejer sig om at undgå rovdyr i naturen.

Er det en grundlæggende angst?

Social angst kan dog også forklares som en grundlæggende angst, fordi det, dengang mennesket levede i flokke omgivet af trusler, var livsfarligt at blive smidt ud af flokken. Derfor har vores forfædre udviklet nogle forsvarsmekanismer som forhindrer os i at gøre handlinger, der kunne resultere i udstødelse og disse forsvarsmekanismer kan i nogle tilfælde gå amok og få lov til at fylde for meget. Dette er også baggrunden for den mest almindelige fobi, præstationsangst (angst for at holde tale).

Social angst er kompleks

Social angst er dog en kompleks størrelse og er ikke så en-dimensional som de fleste fobier. Ovenstående er derfor kun ét bud på hvordan social angst kan opstå. Det vigtige er jo heller ikke forklaringen - for man behøver ikke at forstå årsagen til en angst for at kunne ændre den.

Social angst kan godt være lidt “indviklet”, idet angsten opleves i mange forskellige situationer. Jeg vil derfor anbefale, at du køber klippekort til to eller tre sessioner, hvis du lider af social angst.

Bevidstheden oplever kun tanker og overbevisninger

Bevidst oplever vi naturligt nok angsten som overbevisninger. Det kan f.eks. være “de andre kan ikke lide mig”. Bag disse bevidste tanker ligger følelser. Men allerførst var der en reaktion i kroppen: f.eks. en spændt mave eller strube, eller sved under armene. I virkeligheden er det disse kropslige reaktioner, der startede det hele. Tankerne og overbevisningerne er efterrationaliseringer - bagklogskab, fordi vi mennesker jo helt naturligt hele tiden forsøger at forstå vores virkelighed.

Sådan anvender jeg hypnoterapi mod social angst

Ved angst og fobi handler den type behandling, jeg tilbyder, om at finde ind til lige præcis dét, der udløser angsten. Det er ofte forholdsvist nemt med en meget målrettet fobi som f.eks. angst for nåle eller edderkopper.

Jeg starter med kroppens reaktioner

Jeg arbejder ud fra dine kropslige reaktioner - og så taler vi følelser, tanker og overbevisninger til allersidst. Måske opløses de helt, når der ikke længere er nogen reaktioner tilbage fra kroppen.

Den gode nyhed er dog, at social angst heller ikke er en angst, du behøver leve med. Det handler om at få ændret på hjernens forkerte, automatiske opfattelse af at der er noget, der er “farligt” - men som er helt naturligt, trygt og endda behageligt: at være sammen med andre mennesker.

Læs mere om angst og fobier.